Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Abdullah ALTAŞ


BİR FINDIK HİKAYESİ

BİR FINDIK HİKAYESİ


Evvel zaman içinde kalbur saman içinde bir fındık ürünü varmış. Her yıl fındık ürünü meydana getirmek için binlerce fındık arısı ve işçisi varmış. Bu fındık arıları, fındık devşirmek için Ağustos ayına kadar çeşitli aralıklarla hevesle çalışırlar, devşirecekleri fındık ürünü ile ilgili hayaller kurarlarmış.

   Bu fındık arıları nihayet Ağustos ayı gelince fındık ürünlerini büyük bir neşe ve telaş içerisinde devşirirler, karşılığını almak için  fındık beylerine götürürlermiş.

   Fakat bu fındık beyleri çok sayıda varmış. Bu fındık beyleri o kadar çokmuş ki, adeta bir hiyerarşi içinde sıralanırmış. Küçük fındık beyi, ortanca fındık beyi, büyük fındık beyi...  Bu arada fındık arılarının bilemediği gizli fındık beyleri  de varmış.

   İşte fındık arılarının en çok sıkıntı çektiği ve endişe duyduğu fındık beyleri bunlar imiş.  Fındık arıları için işin en üzücü yönü ise büyük fındık beylerinin, adı bilinmeyen gizli fındık beyleriyle işbirliği yapmasıymış.

  Fındık arılarının dost ve kardeş fındık beylerinden şöyle bir isteği varmış "fındık ürünlerimizin 4-5 lira düşük fiyata alıyorsunuz, biz bunun farkındayız  ona göre düzeltiniz." derlermiş.

  Etkili ve yetkili fındık beyleri ile adı bilinmez fındık beyleri, fındık arılarına "bu para sizin için güzel para, size yeter" diye psikolojik propaganda yaparlarmış.

Büyük fındık beyleri ile adı bilinmeyen fındık beyleri, "o sizin dediğiniz para ‘ya siz karışmayın'"  diyemezlermiş. Gel zaman git zaman.  Büyük fındık beyleri ile gizli fındık beyleri biraraya gelerek, manipülasyon yaparak, fındık arılarına  "artık fındığınız para etmiyor" derlermiş.

Fındık arılarıda bu işe şaşarak şöyle dermiş. "Biz küçük fındık beylerine bir kilo fındık götürüyoruz, hiçbir fındık beyi  artık fındık almıyoruz demiyor" derlermiş. Fındık arıları, fındık beylerine şunu da derlermiş, "fındık para etmiyor diyorsunuz ama en büyük ihracatı fındık ile yapıyorsunuz, bu ne çelişki" diyorlarmış. Fındık arıları her ne zaman fındık ile ilgili ağızlarını açsalar, fındık beyleri, fındık arılarının ağızlarını psikolojik manipülasyon yaparak tıkıyorlarmış.

Fındık arıları artık bu psikolojik savaştan bıkmış yorulmuşlar ve şu kanaate varmışlar. Bu işin içinde bir iş var, biz çözemiyoruz. Acaba fındık beyleri ile adı bilinmeyen fındık beyleri ne konuşuyorlar, bu konuşmanın içeriğini bildiğimiz an yüz yıllık sırrı da çözmüş oluruz. demişler. Onlar eremedi muradına, biz çıkamadık kerevetine.

  Euro demişki "Beni yükseltin"

  Dolar demişki "Beni yükseltin"

  Altın demişki  "Beni yükseltin"

  Fındık demişki "Beni düşürün"