Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Mehmet Ali AYDIN


BİR İFTAR GELENEĞİ

BİR İFTAR GELENEĞİ


 

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı kimileri için bir anlam ifade etmese de biz Müslümanlar için “on bir ayın sultanı” ve arınma ayı. Yani oruç tut sıhhat bulun ete kemiğe bürünmüş hali. Sahuru, iftarı, teravihi ve içinde bin aydan daha hayırlı “Kadir Gecesi” ile çok önemli bir ibadet mevsimi. Orucun en güzel anlarından biri de iftara uzanıp, kabul edilen bir oruç tutarak bir gün boyunca süren açlığa son verdiğimiz iftar saatidir.

Hep aynı şeyleri söyleriz ya; bizim çocukluğumuzda, gençliğimizde her şey farlı ve daha güzel anlamlar taşıyordu. Komşu ve akrabalarla birlikte yapılan iftarlar, birlikte kılınan teravihler, getirilen selatü selamlar bizlerin kaynaşmasına ve dayanışmasına vesile olurdu.

Özellikle son yıllarda düzenlenen toplu iftar programları ne yazık ki şova dönüştü. Çoğu zaman belediyeler organizesi ile yapılan iftar programları “kör ile sağırlar birbirini ağırlar” etkinliği haline geldi. Genelde siyasilerin gövde gösterisi halinde geçen bu tür iftar programları sosyal medya malzemesi olarak kullanılarak bir reklam aracına dönüştü.

Hatta son zamanlarda özelikle gelecek yılın seçim yılı olması nedeniyle gidilen cenazelerde, düğünlerde ve merasimlerde yapılanlar sosyal medyanın bir numaralı paylaşımları haline dönüştü. Falanın cenazesindeydik, feşmanın düğününe iştirak ettik, bu akşam iftarda filan mekandaydık gibi paylaşımlara şu aralar çokça rastlamaya başladık. Aslında bunlar paylaşılarak şirinlik yapılacak şeyler değil ama ne yazık ki her malın alıcısı olduğu gibi demek ki bunların da bir alıcısı var.

Aslında bir toplum gelenek, görenek, örf, adet ve ananelerini yaşattığı müddetçe var olur. Bunları kaybetmeniz kimliğinizi de kaybetmenize yol açar.

Bu tür programlara çok katılan biri değilim. Reklamlara dolgu malzemesi olmak da hoşuma gitmez. 21 Nisan 2022 Perşembe akşam iftarına Perşembe’den arkadaşımız Recep Başçınar kardeşimiz bizi Perşembe Yeni Öz Mahallesinde geleneksel hale gelen iftar yemeğine davet etti. Biz de Ordu’dan iki arkadaşımızda bu davete icabet edelim dedik ve iftara bir saat kala Ordu’dan hareket ettik. İftara 15-20 dakika kala Yeni Öz Mahallesinin Yağmurlu Camii bahçesine ulaştık.

Camii köyün tamamen dışında, kuraklık zamanlarında yağmur duası yapılması için inşa edilmiş ve burada yağmur duası yapılırmış. Yaşayanların anlattığına göre de çoğu zaman dua bitip, dua edenler evlerine gelinceye kadar yağmurun yağdığına şahit olurlarmış. İşte bu Yağmurlu Caminin bahçesinde köylüler tarafından güzel bir yemek salonu, yine caminin bahçesi içinde güzel bir çay ocağı inşa edilmiş. İftar olunca yemekhanede orucunuzu açıyor, yemeğiniz yiyor ve sonra namazınızı camide eda ettikten sonra teravih saatine kadar da çay ocağında çayınızı yudumlayıp sohbetin en güzelini yapıyorsunuz.

İşte Yeni Öz köylüleri (Büyükşehir olunca bütün köyler mahalle oldu ya, sanki bir halt etmiş gibi.) Her yıl ramazan ayı boyunca el birliği ile ortaklaşa olarak iftarları gücü yetenler aralarında paylaşıyor ve her akşam burada toplu iftar organize diyorlar. Sessiz, sedasız ve reklamsız olarak. İftarı üstlenen aynı zamanda kendi akrabalarını da davet ederek onlara iftar vermiş oluyorlar. Bazen de bizim gibi hariçten gazel okuyan misafirlerde burada iftara katılıyorlar.

Bu güzel organizasyonu Caminin imamı Nadir Taze kardeşimiz organize ediyor ve çok da güzel bu işi yapıyor. Allah kendisinden razı olsun, emeğini zayi etmesin. Bizim davetli olduğumuz iftar programında Perşembe Müftümüz Mehmet Süsün beyefendi ve yanında din görevlileri de katılım sağlamışlardı. Yemekten önce kuran tilaveti ve kısa bir sohbet ve ardından hatim duası gerçekleşti. Akşam ezanı ile birlikte oruçlarımızı açtık. Yemek olarak sade ve güzel bir menü hazırlanmıştı. Şahane bir yahni, keşkek, pilav ve lokma tatlısı. Ayrıca ayran ve suyu da unutmayalım.

İftarımızı açtık, karnımızı doyurduk. Sonra hep birlikte camiye geçerek akşam namazını cemaatler eda ettik. Arkasından çay ocağına geçtik, nefis çaylar eşliğinde güzel bir sohbet ortamı. Çocukluğumuzda ve gençliğimizdeki ramazan atmosferini yeniden yaşama fırsatı bulduk. Arkasından kılınan teravih namazı ve günün finalini gerçekleştirdik.

Ayrıca imamımız gelecek hafta içinde engelli kardeşlerimiz ve Şehit yakınları ve Gazilerimizi de iftara davet edeceklerini ve onları da unutmadıklarını söyleyince gerçekten çok memnun olduk ve duygulandık. Bu arada bizleri tekrar aralarında görmekten memnun olacaklarını, tekrar beklediklerini söylemeleri de samimiyetlerini göz önüne serdi. Bizde ya nasip diyerek teşekkür ettik.

Düşünün Perşembe ilçemizin mütevazi bir köyü böyle güzel bir organizasyona imza atıyor, yıllardır ramazan ayının her akşamında hayırseverlerin katkıları ile iftar yemeği verebiliyor. Yemek sonunda artan yemekler de ziyan edilmiyor ve fakirlere ikram ediliyor ve onlarda bunu rahatlıkla evlerine götürebiliyorlar. Ne diyelim darısı diğer köylerin, pardon Mahallelerin(!) başına.

Emeği geçenlere ve bize misafirperliğin ölmediğini gösteren Yeni Öz köylülerine teşekkür ediyoruz.