Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Muzaffer GÜNAY


BİR ZAMANLAR  ORDU FOTOĞRAF SERGİSİ

BİR ZAMANLAR  ORDU FOTOĞRAF SERGİSİ


                                             

                12 Aralık günü açılışı yapılan BİR ZAMANLAR ORDU Fotoğraf  Sergisi  Büyük Şehir Belediyesi’nin  değerli  sanat etkinliklerinden biri olarak  ifade edilmelidir.

                Bu anlamlı serginin  düzenlenmesinde  kuşkusuz  Mürsel Engin Bey’in katkısı çok fazla.. 50 senelik bir birikim.. İlk gençlik çağlarından başlayarak biriktirip arşivlediği  eski Ordu fotoğrafları olmasa idi böylesine zengin bir sergi ziyaretçilerin ilgi ve beğenisine sunulamazdı. Mürsel Bey, 70 ,80 hatta yüz yılı aşkın zamanlardan kalma tarihi Ordu fotoğraflarını biriktirmekle yetinmemiş, kendisine ait  300 m karelik mekanı bu sevdasının tanığı olarak bu günlere kadar taşımıştır. Dahası küçük ebatlı fotoğrafları büyütmüş, bazılarını renklendirmiş ve  hatta  çerçeveletmiş. Öyle sıradan bir emek değil yaptıkları.

                Bu devasa arşivin oluşmasında kendisine  yardımcı olan ve bir şekilde  katkı verenlerle ilgili olarak M. Engin şu bilgileri vermektedir:

                “ Bu arşivimin oluşmasında pek çok Ordulu dostlarımın emeği vardır. Başta rahmetli Sıtkı Çebi , Yusuf Ziya Özbucak ve Uğur Gürsoy büyük katkıda  bulundular. Tribün Gazetesi’nin başyazarı Rıza Şimşek ve oğlu Atilla Şimşek, Karadeniz 52 Gazetesi’nin sahibi (bacanağım) rahmetli Tuncer Engin ve Ordu Olay Gazetesi sahibi Zeki Özel şahsıma büyük destek verdiler. Minnettarım.. Eski Ordulu fotoğrafçıların duayenleri olan foto Temel  Uzlu (foto  Nucumî ) ve Mehmet Balkan’nın varislerinden büyük destek gördüm. Balkan’ın damadı olan ve Ordu’da ilk renkli baskı stüdyosunu kuran  Gündoğdu Gürsoy,bana arşivini cömertçe açtı. Yaşayan en yaşlı fotoğrafçımız olan Feridun  Eriş’ten çok büyük yardımlar aldım,alıyorum. İbrahim Dizman, Emin Öztürk, Uğurcan Ataoğlu, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Enis Ayar, Kemal Altınel, Prof.Dr. İsmet Ertaş, Behire Tercan , Edibe Akyol ve varisleri , Fatsa’dan Fehmi Akar, Ünye’den M. Ufuk Mistepe, Hakkı Haznedar, Hikmet Pala, Tansel Eribol , Salih Çakmak , Salih Baş, Dr. Dikran Toraman, Birol Öztürk, Harutyan Artun, Av. Adil Şarlan, Asım Hattatoğlu, İhsan Gürdal, Aydın ve  Gülçin Üstüntaş,Naim Güney ve Muzaffer Günay ilk aklıma gelen dostlar..”

                Bu serginin düzenlenmesinde kuşkusuz  BB sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler Bey’in desteği ilk planda gelmektedir. Mürsel Bey’in sergi açılması önerisini memnuniyetle karşıladı. Ve gerekli desteği de tam manası ile verdi.

                Bildiğim kadarı ile tarihi Ordu’nun  görüntülerinin tam manası ile yer aldığı ilk sergi  bu sergi oldu. Bu bakımdan özgün bir etkinlik olarak da tarihteki yerini aldı.

                Serginin hazırlanmasında  BB Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Şube Müdürü Abdullah Özkan ve kültür danışmanı  Araştırmacı-Yazar Naim Güney’in gösterdikleri çaba ve çalışmaların da yakından şahidiyim. Onca tabloyu tasnif ettiler, sergi salonuna naklini sağladılar ve sergiyi ziyarete hazır hale getirdiler. Ayrıca, sergide yer alan fotoğrafların tamamını albüm halinde bastırıp ücretsiz olarak dağıttılar.

                Yeni kuşaklar için  sevgili dostum Mürsel Bey hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak her halde gerekli diye düşünüyorum. Şöyle ki:

                Ordu merkezin köklü ailelerinden Veliefendioğullarına mensup olan Mürsel Engin, 1945 doğumlu olup üniversite mezunudur.

                OFSAD’ın ( Ordu Fotoğraf Sanatçıları Derneğ) kurucu başkanıdır.

                Ordu Rotary Kulübü Derneği’nin kurucu başkanlığını yaptı.

                Ordu Çevre Derneği’nin ( ORÇEV) kurucu başkanıdır.

                Ordu Sanat Evi Derneği’nin (ORSEV) kurucularındandır.

                Ordu’nun ilk ve tek uluslararası Fotoğraf ödülü olan ORTAK PAZAR ALTIN OBJEKTİF ödülünü rahmetli Abdi İpekçi’nin elinden aldı.( 1968)

                Köprübaşı mevkiinde şahsına ait mekanı  yıllar önce  El Emeği-Göz Nuru- Alınteri Sanatevi ( OKE) olarak düzenlemiştir.

                Yeniden sergiye dönecek olursak;

                İki haftayı aşkın ziyarete açık tutulan sergi adeta ziyaretçi rekoru kırdı. Ziyaretçi Anı Defteri’ne yazılanlar serginin ne kadar beğenildiğinin de belgesidir ayrıca.

                Her bir tablo Bir Zamanlar Ordu’yu tanımaya imkan sağladı.

                Ordu’nun tarihi çok kısadır repliğinin bir yanılgı olduğunun ortaya çıkmasını sağladı.

                Kültür mirasına sahip çıkma bilincinin çok zayıf olduğunu sergiyi gezenler hayretle ve esefle anlamış oldu.

                Ordu Sevdalısı Mürsel Engin’in şu çağrısı ile  noktayı koyalım :

                “1-Ordu İnsanı…

                2-Ordu Tarihi…

                3-Ordu Kültürü…

                4-Ordu Coğrafyası…

                5-Ordu Doğası..

                Hepinizi Vazgeçilme Bu Değerlerimizi  Korumaya Çağırıyorum.”