Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Levent AKTAŞ


BİTTİ, BİTİYOOR!

BİTTİ, BİTİYOOR!


Tüm dünyanın ve ülkemizin yaklaşık olarak iki yıldan fazla mücadele ettiği pandemi, artık bitti bitiyor desek yeridir!

Bazı doktorların öngörüsüne göre, aşılama ve mutasyonlar ile olağan grip gibi bir seyirde devam ettiğini dile getirdikleri de aşikar.

Tüm dünya düzenin değiştiği Covid-19 ile birlikte yaşamayı öğrendik, öğrenmeye de devam edeceğiz.

Her zaman olduğu gibi yine tedbiri elden bırakmamak gerekir. Bir süre daha kapalı alanlarda maske takmalı, insanlarla mesafeli olmaya dikkat etmeliyiz. Özellikle temizlik ve hijyen konusunda titizlik göstermeli, temizliğin imandan geldiğine inandığımız gibi bu konuda da hassasiyeti elimizden bırakmamalıyız. Ayrıca aşılama devam etmeli, hatırlatma dozu açısından takip sürdürülmelidir.

Öte yandan iki yıldan fazla bir süre, pandemi boyunca vatandaşlarımız tarafından ertelenen kronik hastalığı olanlar takip ve tedavilerine devam etmeli ve bununla birlikte hastanelere ve doktorlara yeni yükler bindiğini de söylemememiz gerekir.

Her hastaya 5 dakika bakan bir doktorun hastaya ne kadar faydalı olabileceğini düşünmek bir yana dursun, MHRS sisteminden ve Alo 184’ten alınan hastane randevularının verilmemesini ve hastaların bu konuda çok şikayetçi olduklarını da dile getirmeden edemeyeceğim. Bu konunun hassasiyetle incelenip, en kısa sürede çözüm bulunması için bu yükün biraz daha hafifletilmesi kanaatindeyim.

Yine Sağlık Bakanlığı bu yükü paylaştırmak üzere Aile Hekimliği Sistemi'ni aktif rol oynayacak hale getirmeli, Aile Hekimleri üzerindeki performans ve ceza baskısını düzelterek yeni roller tanımlamalıdır. Bu da hastane yükünü azaltmak üzere hasta sevk etme işini gündeme getirmelidir, diye düşünüyorum.

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşı, 2023 seçimleri, karla kışla mücadele, bazı bölgelerimizde meydana gelen heyelan ve toprak kaymalarına kilitlenen milletimiz, tamamen pandemiyi unuttu desem yalan olmaz.

Her zaman olduğu gibi bu zorlu süreci idare eden başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya ve yine ülkemizin dört bir yanında canını hiçe sayarak, canla başla hizmet veren, gecesini gündüzüne katan tüm sağlık çalışanlarımıza bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

Allah’ım bizi sağlığımızla imtihan etmesin, inşallah. Rabbim hepimize sağlık, huzur ve mutlulukla geçen bir ömür nasip etsin.

Güzel yarınlarda buluşmak dileğiyle…