Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Abdullah ALTAŞ


ÇAĞDAŞ TARİKATLER

ÇAĞDAŞ TARİKATLER


Bugünkü siyasi partileri, tarikatlerın farklı bir versiyonuna benzetiyorum. Geçmişte çeşitli adlar altında tarikatler olduğu gibi bugün de çeşitli adlar altında siyasi partiler mevcuttur. 

Neden farklı isim  altında tarikatler söz konusu? 

Neden her bir tarikatın kendisine ait müntesipleri yani, bağlıları, üyeleri söz konusudur? 

İnsanlar istese tek bir tarikate bağlı olamaz mı? 

Öyleyse bu tarikat çeşitliliği, farklılığı neden kaynaklanıyor?

Aynen tarikatlerde böyle bir durum söz konusu olduğu gibi bugünkü siyasi partiler için böyle bir durum söz konusudur... 

İnsanlar taşıdığı, sahip olduğu mizaç farklılıklarını sosyal hayatlarına yansıtmakta, içsel eğilimlerinin huy, doğa ve yaradılış benzerliklerinin bir olduğu aynı duygu ve düşünceleri paylaşan insan gurupları bir araya gelip  örgün yapılar oluşturmaktadırlar. 

Bunlar bugün ya tarikat cemaat, ya da siyasi parti olarak kendini göstermektedir. 

Tarikat ve siyasi partilerin çeşitli olması da, müntesiplerinin mizac farklılığından kaynaklanmaktadır. Geçmişte ve günümüzde tarikat, cemaatler bu farklılıktan meydana gelmişse, siyasi partiler de aynı sebeplerden meydana gelmiştir. 

Mevlana der ki : "Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguyu paylaşanlar iyi anlaşırlar!" 

İnsanlar, genetik yapılarından, aile kültüründen, aldığı eğitimden, çevreden  edindiklerinden bir kişilik ve mizac edinirler. Toplumda aynı, birbirine benzeyen huy ve mizaclar birbiriyle daha iyi anlaşıp birliktelik yapacağından dolayı, kendisine bu açıdan daha yakın olan, beklentilerine cevap verecek olan, mutlu olacağı, kendine uyan, tarikat ise  tarikat, siyasi parti ise siyasi partiye üye olur veya onun şemsiyesi altında yerini alır, oraya hizmet verir, birlikte dayanışma içinde olurlar. 

Bugün, farklı siyasi parti müntesiplerine baktığımız zaman, çoğunun aynı fikri, aynı zikri, aynı ideali paylaştığını görmekte, aynı felsefe ve gaye için mücadele ettiğine tanık olmaktayız ... 

"Bana arkadaşını söyle! Sana, kim olduğunu söyleyeyim!"  sözü bu durumu anlamaya çok güzel bir örnektir.

Teşbihte hata olmaz derler. Bugünkü siyasi partileri çağdaş tarikatlere benzetebiliriz..