Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Muzaffer GÜNAY


DEİZM DEİZM DEİZM.. İYİ DE DEİZM HAKKINDA NE BİLİYORUZ Kİ...(1)

DEİZM DEİZM DEİZM.. İYİ DE DEİZM HAKKINDA NE BİLİYORUZ Kİ...(1)


 

Cevap: Hiç.. İstisnalar var elbette. Son zamanlarda deizm hızla yayılıyormuş kulağımıza geldiği kadarıyla.. İmam Hatip okullarında da yavaş yavaş yayılıyormuş.. Doğrudur veya doğru değildir. Bu, burada bir dursun hele..

DEİZM hakkında kısa bir bilgi verelim önce. Sonrasına bakarız icap ederse. DEİZM: BİR YARATICININ VARLIĞINA İNANMAK.. Hepi topu bundan ibaret... Ya diğer inanç umdeleri neymiş? İnsanların uydurması imiş. Buyurun buradan yakın. Bu ne ezoterik bir 'YARATAN"dır ki, yarattığı insanı ve kainatı her şeyi ile kendi haline bırakmış. Bu adaletsizliği 'Kurt bile yapmaz, kuzulara şah olsa." 

O nasıl bir yaratan ki, sorumlu kıldığı insanı kendi kaderine terk eder. Kitap, peygamber göndermez. Yetmezmiş gibi zamanı gelince muhakeme eder? Muhakeme etmeyecekse, o zaman insanı sorumlu tutmasının anlamı nedir?

Farkındayım biraz derinlere dalarmış gibi yaptık. Bunu, bizim asıl konuya giriş cümleleri olarak kabul edenler, isabet etmiş olurlar.

Peki, insanlardan (özellikle gençlik) kesimi DEİZM'e neden yüreğini açar acaba?

İlk akla gelen, ilahi dinlerin hiç birinin akılla anlaşılacak netlikte olmaması mı? Kimi emir ve yasakların mantıksal izahının yapılamaması mı? İnanç neticede bir tercih işi. Dileyen inanır, dileyen reddeder. Ki tamamen insani bir yaklaşımdır bu.

İSLAM açısından DEİZM'in hiç bir temeli yoktur. Çünkü, Kur'an'ı inzal eden Allah, adaletli ve merhametlidir. O kadar ki daha ötesi olamayacak derecede. Her hayırlı işe BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM diyerek başlanmasını emreden Allah, nasıl olur da yarattıklarını kendi haline bırakır? Asla bırakmaz, bırakmamıştır. Bunu, akıl da reddeder. Ki, Allah aklı insana bunun için vermiştir.. Bu, aynı zamanda insanın şerefli bir yaratık olduğunun da göstergesidir. Allah'ın tenezzül buyurup insanı muhatap kabul etmesi, aklı başında her insan için en büyük nimettir, onurdur. ( devam edecek)