Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

Muzaffer GÜNAY


DEİZM NEDİR; NE DEĞİLDİR? (2)

DEİZM NEDİR; NE DEĞİLDİR? (2)


 

Kaldığımız yerden devam edelim. Deizm, bütün dinleri ve dini ritüelleri kesin bir şekilde reddeder; asal kabul etmez. 

Deizm, bir çeşit din karşıtı anlayıştır. 

Meselenin püf noktası şöyle ifade edilebilir: İlahi şeriatların (Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık) ortak kaynağı İSLAM'dır. Allah'ın Hz. Adem'den son Peygamber Hz. Muhammed (sav) Efendimize kadar gönderdiği din tektir ve tekraren söylemek gerekirse o, İslam'dır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, şeriat ile İslam'ı aynileştirme yanlışına düşmemeye özen göstermektir. Aksi halde, amiyane tabirle "sapla saman birbirine karışır." Bir başka biçimde şöyle diyebiliriz: Şeriat, yol, kanun ve aynı zamanda din manasına gelir. Bütün peygamberlere indirilen din tektir: İslam. Fakat, şeriat devirlere, şartlara göre değişir. Değiştiren ise sadece Allah'tır. 

İMAM-HATİPLERDE DEİZM YAYILIYOR MU?

Buna evet demem için elimde ilmi araştırma ve anket olması lazım. Böyle bir dokümantasyonum olmadığına göre, faraza üzerinden devam edeceğiz ister istemez. Yani diyelim ki bu okullarda malum akım almış başını gidiyor. Evvela, söylemeliyiz ki, bu akımın veya inanışın imam hatiplerde hiç bir şekilde kendisine taraftar bulamaması işin esasıdır. Çünkü, İslam dinini öğretmek, bu okulların kuruluş gerekçesidir.

Uzatmayalım: Eğer piyasada dolaşan söylentiler doğru ise, derhal gerekli çalışmalara başlanmalı ve bu ters gidişatın ana sebepleri gün ışığına çıkarılmalıdır. Bu meyanda ilahiyatçılardan, diyanetçilerden, din sosyolojisi ve din psikolojisi uzmanlarından oluşturulacak komisyonlar marifetiyle çalışma başlatılmalıdır.

İmam hatiplerde bu sapkın düşünce kendine nasıl taraftar bulabiliyor? Suali üzerinde ciddi ve ilmi analizler, sentezler yapılmalıdır.

................................

İMAM HATİPLERDE DEİZMİN YAYILMASI

Şahsi kanaatimi baştan ifade edeyim: Çocuklara bu okullarda İslam'ın doğru anlatıldığından adım gibi eminim. Ben de bir İlahiyatçıyım çünkü ve o okullarda öğretmenlik de yaptım.

İşin neresinde bir arıza var acaba? Sorusunu doğru cevaplandırmak, çözümü kolaylaştıracaktır.

İlkin, ehil bir ekip oluşturulmalı. Bu ekip, önce toplumun din anlayışını ve yaşantısını mercek altına almalı ve akademik bir veri tabanı hazırlamalıdır. Uzatmadan sadede gelirsek: Özellikle gençler, toplumun din anlayış ve yaşayışını çok sorunlu bulmaktadırlar.

Bir Müslüman'ın ahlaki zaaf içinde olmasını, İslam ile eşitlemek gibi müthiş bir çelişki söz konusu toplumda..

Deizm'e ilgi tam da burada kendini göstermeye başlıyor. Oysa, Müslüman, İslam'ı mümkün mertebe yaşasa, bu sıkıntılar su yüzüne çıkmaz, kendine zemin bulamaz. 

Adama bakıyorsun; dinin yasaklarını çiğnemekte uzmanlaşmış. Daha kötüsü ise, bir yandan da beş vaktini, orucunu, teravihini, cumasını ihmal etmiyor. Ve kimileri bu çarpık tabloya bakarak; "bu din insanı insan yapmaktan uzak." düşüncesiyle DEİST olmayı tercih ediyorlar.

İmam hatiplerde okuyanlar da (duyduklarımıza göre) okulda öğrendikleri İslam ile halkın yaşantısı arasındaki çelişkileri gördükçe eksikliğin öznesi olarak şahısları değil bizatihi İslam'ı zannetmeleri, DEİZM Sapkınlığına sıcak bakmalarına zemin hazırlamaktadır.. 21.03.2024 (devam edecek)