Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Levent AKTAŞ


DİNİN TEMEL DİREĞİ

DİNİN TEMEL DİREĞİ


Cenab-ı Hak, “Kad eflehal mu'minun” (Mü’minûn Suresi süresi 1. Ayet) “Muhakkak ki;  inananlar kurtuldu, kurtuluşa erdi.” Şimdi burada, bu ayette Cenabı Hak devamla kurtulan insanların yaptıkları amelleri de sıraya koyuyor. “Onlar ki namazlarını huşu içinde kılarlar.” (Mü’minûn Suresi süresi 2. Ayet)

İslam’ın 5 şartından biri olan namaz Müslümanlar için günde 5 vakit farz olarak emredilmiştir.

Dinin direği kabul edilen namaz ile ilgili yüce Allah ayetlerde kullarını defalarca devam etmeleri konusunda uyarmıştır. Namaz Müslümanlar için Allah ile konuşma ve O’na sığınma ibadetidir.

Dinin direği olarak kabul edilen namaz sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı şeklinde kılınması gereklidir. Namazın önemini vurgulayan ayetler Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) hadislerinde de geçmektedir. 

Ramazan ayı ibadetler konusunda kendimizi yoklama fırsatı veriyor ama namazı ne yazık ki ihmal ediyoruz. Tembellik, iş güç, dünya telaşı bizi namazdan alıkoyuyor. Kur'an-ı Kerim; "Gösteriş ( gaflet veya önemsemeden) namaz kılanların vay haline". (Maun, 5-6) diye hakkını vermeden kılanlara böylesine ağır gönderimde bulunuyorsa hiç kılmayanların hali ne olacak diye düşünmeden edemiyoruz. 

Kuran-ı Kerim bazı vakitlere işaret ederek namazı önemsememizi hatırlatır; "Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah'a gönülden boyun eğerek namaza durun." (Bakara, 238) Hz Peygamber (s.a.v.) Hz Muaz'ı Yemen'e vali olarak gönderdiğinde; " Önce onları Allah'a kulluğa ve sonra da beş vakit namaza davet et" buyuruyor. ( Buhari, Zekat, 41; Nesai, Zekat, 1) Neticede namaz Yüce Yaradan'a sığınmadır. O'nunla dertleşme, O'nunla konuşmaktır. O'na teslim olmaktır. Onun içinde "Namaz, dinin temel direği" sayılmıştır. 

Kur’an-ı Kerim’de yer alan bazı ayetler ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) hadislerinde namaza yer verilmiştir. 

NAMAZ İLE İLGİLİ AYETLERDEN SADECE BİR KAÇI

"Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar." (Bakara Sûresi 3) 

"Namazı kılın, zekâtı verin. Rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin." (Bakara Sûresi 43) 

"Sabrederek ve namaz kılarak (Allah’tan) yardım dileyin.  Şüphesiz namaz, Allah’a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir." (Bakara Sûresi 45) 

 "Hani, biz İsrailoğulları’ndan, “Allah’tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese güzel sözler söyleyeceksiniz, namazı kılacaksınız, zekâtı vereceksiniz” diye söz almıştık. Sonra pek azınız hariç, yüz çevirerek sözünüzden döndünüz." (Bakara Sûresi 83) 

"Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür." (Bakara Sûresi 110) 

NAMAZIN SAYISIZ FAYDALARI

Müslüman'ın Allah'a yakınlığının en güzel vesilesi olan namazın Müslümanlar için birçok faydası vardır. Namazın faydalarının bazıları şu şekildedir:

1-Günahtan alıkoyar.

2- Günahları affettirir.

3- Vücuttan hastalıkları uzaklaştırır.

4- Manevi dereceleri artırır.

5- Namazda olan kişiye rahmet yağdırır.

6- Namaz kılan ateşe girse bile secdeye değen yerleri ateş yakmaz.

7- Kıyamette secdeye müsaade edilir.

8- İnsan vücudundaki uyuşukluğu kaldırır.

9- Ahiret günü bir nurdur.

10- Mezarda kişiye arkadaştır.

11- Ahirette alnı, elleri ışık saçar.

12- Kalbi hastalıkları kaldırır.

13- Allah'ın zikrini kalbe yerleştirir.

14- Şeytanı uzaklaştırır.

15- Allah'ın emridir.

16- Diğer ibadetlerin kabulüne sebeptir.

Sadece 5 vakit namaz kıldığımızda bize kazandıkları nimetlerden sadece bir kısmı. Rabbim cümlemizi hakkıyla namaz kılanlardan eylesin.