Bugün, 16 Eylül 2024 Pazartesi

Mehmet Ali AYDIN


DOSTLARINIZI İYİ SEÇİN

DOSTLARINIZI İYİ SEÇİN


 

"Ey iman edenler! Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdır. Sizden kim onları dost edinirse şüphesiz o da onlardandır.. Allah zalimler topluluğunu hidayete erdirmez." (Maide suresi 51. Ayet)

Kimlerle dost olmanı gerektiği konusunda Yüce Allah bize gerekeni yukardaki ayette açık ve net olarak bildirmiş. Müslümanın gerçek dostu yine Müslümandır. 

Burada bir konuya da açıklık getirmek lazım. Gerçekten Müslüman olanlar kastedilmektedir. Bugün Müslüman kılığında gezen ama gayri Müslümlerden daha berbat bir hayat yaşayan bir sürü Müslüman var. 

Adam kayırır, torpil yapar, başkasının hakkını yer arkasından da "Elhamdülillah Müslümanım" der. Yalancılık, sahtekarlık ve riyakarlık yapar sonra da "Elhamdülillah Müslümanım" der. Devlet malını yer, fakirin, fukaranın hakkını gasp eder, yetimleri ve öksüzleri hor görür, malına tamah eder sonra da "Elhamdülillah Müslümanım" der.

Hırsızlık yapar, devletin milletin malını çalar, faiz onun için sıkıntı yaratmaz en yükseğinden alır, işine, aşına fitne ve fesat karıştırır ama "Elhamdülillah Müslümanım" der.

Bugün yaşadığımız hayatın ne kadar İslami mi olduğu da bir tartışma konusudur o ayrı bir fasıl oraya girdiğimizde boğulma tehlikesi de var.

Uzatmaya gerek yok Müslümanın dostu yine Müslüman olmalıdır ama bu sadece adımızın Müslüman olduğu ile sınırlı kalmamalıdır. O zaman gerçek dost olabiliriz ya da bulabiliriz. Özü sözü bir olmayan, yaşantısının İslam'la alakası olmayanlar İslam için Yahudi ve Hristiyanlardan daha tehlikelidir.

Hz. Mevlana: "Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol" diyor ya Müslüman da içi ile dışı ile Müslüman olmalı sadece kimlik ile bu iş olmaz.

Bugün İslam dünyasında yaşanan bütün olumsuzlukların temelinde bizim gerçek anlamda dinimiz bilmememiz ve yaşamamızdır. Anadan doğma ve babadan olma Müslümanlık bu kadar oluyor. 

İlk ayeti ve emri "OKU" olan bir dinin mensupları olarak dünyanın en cahil insanları olabiliyorsak söylenecek söz kalmamış demektir. Bilge Kağan: "Ey Türk! Titre ve kendine dön!" diyor ya, bizde titreyip kendimize dönmez ve kimliğimizi bulmazsak dostlarımızda bizim gibi yamuk olacaktır.

Kalın sağlıcakla