Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Abdullah ALTAŞ


DÜŞMAN İLE DOSTLUK NASIL BİR DUYGU?

DÜŞMAN İLE DOSTLUK NASIL BİR DUYGU?


 

Düşman ile askeri tatbikat dünyanın en acı verici işi olsa gerek. Sanki katil ile maktul yanyana bera ber işbirliği, arkadaşlık yapıyor. Maktul bu işbirliği ve arkadaşlıktan bayağı tedirgin olsa gerek.  Maktul katilden zarar görmemesi için devamlı olarak önüne arkasına bakmak,   uyanık olmak zorun da. Mağdur, devamlı tedirgin ve endişeli...

Böyle bir arkadaşlık ve işbirliği nereye kadar sürebilir?

Düşman ile beraber birlikte yol arkadaşlığı yapıldığını düşünelim... Düşman ile komşuluk ve sınırdaşlık yapıldığını düşünelim... Düşman ile ticaret ortaklığını düşünelim....Düşman ile savunma birlikteliğini ve ortaklığını düşünelim...

Aman Allah'ım! bu ne zor bir imtihandır!

Böyle bir durumda hayatın ne tadı ne tuzu kalır.

Katil, zarar vereceği veya mağdur edeceği ortağına veya dostuna, düşmanlığının farkına varılmaması için arada sırada gülümsüyor. Buna mukabil mağdur, işin farkında olup, ayıp olmasın diye kendisine zarar vermemesi düşüncesiyle, aynı zamanda düşmanı olan dostuna gülümser gibi yapıyor.

Öyle ya! bu bir dost! Gülümsemek zorunda hissediyor kendini. Bu zorunda gülümsemenin altında  dost gibi  görünen katilin kendisine zarar vermemesi için, sevimli görünme taktiği ve arzusu var.

Dost gibi görünen düşman, zaman içinde mağduru teslim almak, nefessiz bırakmak, kendi hedefi ne ulaşmak için bütün dostluk! anlaşmalarını adeta senet imzalatır gibi mağdur dosta imzalatıyor.  Mağdur, süreç içerisinde dostluk! yaptığı düşmanına haklı bir itirazda bulunacak olsa, dost gibi  görünen düşman, hemen elindeki kağıtları, senetleri sallayarak gösteriyor.

Düşmanın taşıdığı düşünceleri, gerçekleştirmek istediği emelleri vardır... Bunu da daima dost olarak görmek istediği yanından ayırmadığı, mağdurlar üzerinden yapıyor.

Mağdur olan dost, bazen yeter artık!  Diyor.

Düşman:"Eyvah farkımıza vardı. Bizi tanıdı, ne olduğumuzu anladı galiba. Yoksa öfkelendirir, elimizden kaçırır, planlarımızı gerçekleştiremez, hedeflerimize ulaşamayız," diye endişe ediyor.

Düşman, mağdur etmek istediği dostuna!

"Tamam, tamam şaka yaptım! Sen haklısın" diyor. Yoksa sonra hep elimizden kaçırırız diye korkuyor.

"Düşmanın en büyük hilesi dostluğudur."

                                                   (Sadi Şirazi)

  "Ey Peygamber! Kafirler ve münafıklarla mücade

le et! Onlara karşı sert ve caydırıcı davran..."

                                                 (Tevbe suresi 73. ayet)

 

 Zarar vermek için dost olmaya çalışan, dost gibi görünen devletlere "çivi çiviyi söker" misali karşılık vermek gerekir. Düşmana fazla müsamaha onu azdırır.