Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Muzaffer GÜNAY


EĞİTİM-ÖĞRETİM REFORMU

EĞİTİM-ÖĞRETİM REFORMU


Eğitim-Öğretim alanında mesela Danışman olsa idim, aşağıdaki gibi bir rapor hazırlardım.

1-ATATÜRK'ün şu sözleri, estetik bir çerçeve halinde, bütün okulların başta Müdür odası olmak üzere salon ve sınıflarına yerleştirilmelidir:

"EN MÜHİM VE FEYİZLİ VAZİFELERİMİZ, EĞİTİM VE ÖĞRETİM İŞLERİDİR. EĞİTİM VE ÖĞRETİM İŞLERİNDE MUTLAK MUZAFFER OLMAK LAZIMDIR. BU MİLLETİN HAKİKİ KURTULUŞU ANCAK BU SURETLE OLUR." ((Atatürk'ün S.D.I..345)

2-Öğretmen maaşlarının (ATATÜRK'ün yaptığı gibi) milletvekili maaşı ile eşitlenmesi bu mesleğin itibarına (prestijine tavan) yaptıracak ve dahası çok zeki olan öğrenciler rotayı öğretmenlikten yana kıracaktır. Dünyanın ilk ve en değerli mesleği öğretmenliktir. Ne acıdır ki, bu meslek bizde hak ettiği yerde değildir. Bilhassa son zamanlarda prestijli meslek olma vasfını hızla kaybetmektedir. Tez zamanda eskiden olduğu gibi itibarı yükseltilmelidir.

3-Tüm öğrencilerin pedagojik-bilimsel -milli-manevi-insani değerleri içselleştirmesini sağlayacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır. Çocuğunuzun nasıl biri olmasını istersiniz? Sorusunun cevabı uzmanlara göre şöyledir:

a) Özgüven sahibi b) Bilgiyi kullanan ve yorumlayan c) Girişimci d) Hak ve sorumluluklarını bilen e) Doğru karar verebilen f) Mevcutla yetinmeyip daha iyinin peşinde olan g)Hayatı sorgulayan, eleştirel düşünebilen h-Yaşayarak öğrenen ı ) iyimser i) Yarışmacı ruhlu k) Problem çözücü l) Aktif kişilikli m) Sosyal ve güçlü iletişim diline sahip n) Empati kurabilen o) Özgür düşünce üreten ) ö) Paylaşımcı p) Barışsever ve hoş görülü r) Kendi geleceğini kurabilen s) Milletine ve insanlığa yararlı.

4-DOĞA KONSEPTLİ EĞİTİM. Avrupa, iki yüz yıldır Doğa Konseptli Eğitim Modeli'ni uygulamaktadır. Ünlü Düşünür Montaigne şöyle der: "Çocuklarımıza kendi dünyalarından önce sekizinci kat göklerdeki yıldızların bilimini öğretmek büyük saflıktır." (Denemeler). Eğitim Reformcusu İsviçreli Pestalozzi (1746-1827) Doğal ortamın aslında bir okul olduğunu söyler ve daha önemli bir cümlesi şudur: "En iyi öğretmen doğadır."

Bir başka Uzman Froebel, 1816'da ilk ANA OKULU'nu kuran kişi olup şu sözün sahibidir: "3-6 yaş arasındaki çocuklar, doğa içinde oynayarak daha kolay öğrenirler." (lütfen bir kaç kere daha okuyun önceki cümleyi).

Uzmanlar, okullarda işlenmekte olan Fen ve Teknoloji dersleri doğa içinde takviye edilirse, başarının çok çok artacağını tespit etmişlerdir. Atatürk, daha 1924'te Amerikalı Filozof ve Eğitimci J. Dewey'i Türkiye'ye davet etmiştir. (Ne muhteşem bir öngörü). Bizde ilk Doğa Okulu 20 sene önce açıldı. Ne büyük kayıp yaşadığımızın resmidir bu büyük gecikme. Çeyrek asır Öğretmenlik ve idarecilik yaptım. Tecrübe ettim ki çocuk, aynı mekan ve ortamda bir eğitim yılı boyunca öğrenim görmekten usanıyor, hatta okula gitmekten nefret eder duruma düşüyor. Her gün, aynı sınıf, aynı sıra, aynı araç-gereç, aynı bahçe, aynı kantin, aynı pencere-.. Farkında olmadan çocuk monotonlaşıyor. Öğretmen için de durum aynı.

5-KÜLTÜR-TARİH-DOĞA GEZİLERİ Öğrenmenin en pedagojik ve psikolojik yöntemlerindendir. Avrupa' da öğrenciler için doğa gezileri düzenlemek okulların zorunlu görevleri arasındadır. Ya biz de durum-vaziyet nasıl dersiniz? Tek kelime on üzerinden üç buçuk. Önerim: Avrupa'daki gibi doğa, tarih, kültür gezilerinin zorunlu ders olarak müfredattaki yerini almasıdır.

6-DOĞAL ORTAM SPOR VE SANAT OKULUDUR.

Spor ve sanat yeteneği doğal ortamda büyük gelişme kazanır. Ayrıca , fotoğraf çekimi, resim yapma, belgesel hazırlama gibi çalışmalar yapmak için en doğru seçim doğa ortamıdır.

7- Aynı bölgedeki okulların kendi emsalleri ile zaman zaman ortak çalışmalar, ortak geziler, ortak aktiviteler vb. yapmalarının toplamda eğitim-öğretimin kalitesini net bir şekilde yükseltmesinin yanında öğrencilerin iletişim dilinin gelişmesine katkı sağlar.

8-Milli Eğitim Müdürlüğü sistemli bir şekilde ve periyodik olarak öğretmen-veli-öğrenci münasebetlerini geliştirmek için özel pedagoji Ofisi kurmalı ve sürdürülebilirliğini sağlamalıdır.

9-Şehrin ana caddelerinde, trafiğin yoğun aktığı mıntıkalarda , büyük pazar yerlerinin yakınlarında , sanayi tesisleri civarında, dere ve ırmak kenarlarında olan okulların uygun yerlere taşınması sağlanmalıdır. Böyle riskli yerlere okul yapılmasına hiç bir şekilde izin verilmemelidir.

10-Okul kapılarına sokulan uyuşturucu başta olmak üzere zararı olan her nevi ürün satıcılarının çok daha etkin ve caydırıcı yöntemlerle okul çevresinden tamamen uzaklaştırılması bir zorunluluktur.

11-Okul gezileri planlamasında önceliğin, okulun bulunduğu mahal başta, tüm il sahasındaki tarihi, kültürel, coğrafi, tabii yer ve obje ve alanlarına verilmelidir. Çanakkale gibi tarihimiz bakımından önceliği olan yerler elbette en öncelikli mahallerdir.

12- Okullar, hızla (her 28 saniyede bir )değişen ve dönüşen teknolojik gelişmeleri takip etmeli ve öğretmen-öğrenci ve velilerle paylaşmalıdır.

Şimdilik bu kadar... Zaman içinde bakarız inşallah.