Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Levent AKTAŞ


EĞİTİMDE KARIŞIKLIK!

EĞİTİMDE KARIŞIKLIK!


Her konuda eskileri aradığımız gibi, eğitim konusunda da eskileri arar olduk.

Her bakan ya da iktidar değişikliğinde yapılan yeni düzenlemeler, hem velilerin hem de öğrencilerin psikolojisini alt üst etmeye devam ediyor.

Yaklaşık 20 yıldan beri sürekli değişim gösteren eğitim, sonunda velilerin de çıldırmasına sebep oldu.

Olayı şöyle bir özetlemek gerekirse;

Hükümetimiz sağolsunlar, var olsunlar. Düşünmüşler, taşınmışlar. Eğitime destek olalım diye, okullara ücretsiz kitap gönderiyorlar. Bu çok güzel bir olay.

Ardından, okula gelen çocuklar oturdukları sırada okuyacakları bir yığın ücretsiz kitapla evine dönüyor. Milli Eğitim Bakanlığı, müfredata uygun görüp bastırdığı kitapları çocuklara ücretsiz veriyor. Çok güzel ve süper bir şey. Ancak, okulun başladığı ilk günden itibaren her derse farklı giren öğretmenler, çocuklara bu yıl okuyacakları çok farklı kitapları almalarını söylüyor. Tanesi en az 50-60 TL’den başlıyor. Bir öğretmen en az 3 kitap siparişi veriyor.

Hem okulun verdiği ücretsiz kitabı, hem de öğretmenlerin tercih ettiği kitabı bu çocuklar almak zorunda. Zaten devletin verdiği kitabın yüzüne bile bakan yok.

Madem öyle, Milli Eğitim Bakanlığı neden boşu boşuna kitap bastırıp, okullara bu ücretsiz kitapları gönderiyor?

Madem kullanılmayacak, neden boşu boşuna bu kitaplara para verip, bastırıyorsunuz? Yoksa bu bastırılan kitaplarla birilerinin cebinin dolmasını mı istiyorsunuz?

Hem öğrenciler, hem de veliler bu konudan oldukça rahatsız. Eskiden derse göre bir kitap alırken, şimdi üç kitabı birden alan veliler bitip tükenmek bilmeyen kitap alımlarından şikayetçi.

Elçiye zeval olmazmış. Biz vatandaşın dediklerini buradan birilerine duyurmak istiyoruz. Bende 2 çocuk babası olarak, her gün okuldan istenen kitap parasından, yok eğitime destek parasından, yok fotokobi parasından bıktım.

Ayrıca her sınıfa ayrı fotokobi makinası, yazıcı makinası almak da neyin nesi? Bunlar için de ayrıca öğrencilerden para toplanıyor. Çocuklarımı özel okula yazdırsam, belki de bu kadar masraf çıkmaz.

Sözün özü, okullarda verilen eğitim sistemi tamamen çökmüş durumda. Çocuklarda hangi kitabı, neyi, nasıl okuyacağını şaşırdı. Ders yaparken, hangi kitaptan, hangi soruyu çözeceğini bile bilemiyor.

Lütfen, bu konularda öğrencilerimize, velilerimize ve öğretmenlerimize yardımcı olalım. Yoksa yeni nesiller yetiştirmek oldukça zor olacak.

Sevgiyle…