Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Levent AKTAŞ


EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINDAN BİRİ KANSER

EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINDAN BİRİ KANSER


Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan Kanser, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra gelen kanser, öldürücü olmasının yanı sıra sakatlıklara da neden oluyor.

Ülkemizde Nisan ayının ilk haftası 1956 yılından itibaren Ulusal Kanser Haftası olarak anılmaktadır. Kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek için ülkemizde her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri düzenleniyor. Dünya Kanser Haftası, kapsamında ülkemizde hastalık konusunda farkındalık yaratmaya çalışılıyor.

KANSER NEDİR?

Vücudun herhangi organ ya da dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olan Kanser oluştuğu dokuya göre adlandırılır. 200'den fazla tipi tespit edilmiştir.

Kanserler, tüm insanlık tarihi boyunca vardı, hatta insanlıktan daha eski olduğu bilinmektedir. Kansere dair bilinen ilk yazılı kayıtlara milattan önce 1600'lü yıllara ait bir Mısır papirüsünde rastlanılmıştır. Bu papirüste meme kanseri tarif edilmiştir. Demek istediğimiz o ki kanser, öteden beri bilinmekte ve olasılıkla bilinçaltımızda çok derinlerde bir yer edinmektedir.

Kanser denilince en çok merak edilen 2 konu vardır: kanser neden olur ve tedavisi var mıdır? Bu soruların cevabını beklerken hatırlanması gereken en önemli husus, kanserin tek bir hastalık değil, sebepleri ve tedavileri birbirinden farklı olabilen, 1000'den fazla sayıda alt türü olan bir hastalık grubu olduğudur.

Kanser haftasını, kanserlerin en az yarısının önlenebildiğini ve sık görülen kanser türlerinde kanser taramaları ile erken tanının mümkün olduğunu hatırlatmak için bir fırsat olarak görülüyor. Siz de erken teşhisi dikkate alın ve herhangi bir sağlık sorunu yaşadığınızda bir uzmana başvurmayı ihmal etmeyin.

Sağlıkla kalın!