Bugün, 8 Mart 2026 Pazar

Mehmet Ali AYDIN


EN UZUN GECEDEN SONRAKİ EN KISA GÜNDEN SELAMLAR

EN UZUN GECEDEN SONRAKİ EN KISA GÜNDEN SELAMLAR


"Kendisne kanıtlarımızı verdiğimiz, fakat onları bir kenera atan, bu yüzden şeytanın peşine düştüğü, nihayet azgınlardan olan kişinin haberini onlara anlat."

"Eğer biz isteseydik o kişiyi (Müfessirlere göre o kişi Yahudi Bel'am bin Baura'dır) delillerimizle yüceltirdik. Fakat o dünyaya saplanıp kaldı, hevesinin peşine düştü. İşte böylesinin hali, kovsan da bıraksan da dilini çıkarıp soluyan köpeğin haline benzer. Ayetlerimizi yalan sayan topluluğun durumu işte böyledir. Şimdi sen bu kıssayı anlat, umulur ki iyice düşünürler."

"Ayetlerimizi yalan sayan ve böylece yalnız kendilerine fenalık etmiş bulunan kavmin durumu ne kötü!"

"Allah'ın doğru yola ilettiği kişi hidayete ermiştir. O, kimi saptırırsa işte onlar da kaybedenlerin ta kendileridir."

"Andolsun biz, cinlerden ve insanlardan bir çoğunu cehennem için yaratmış olduk. Bunların kalpleri vardır ama onlarla kavrayamazlar; gözleri vardır ama onlarla göremezler; kulakları vardır ama onlarla işitemezler. Onlar hayvanlar gibidir, hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır." (A'RAF SURESİ 175-179. AYETLER)

En uzun geceden uyanamayabilirdiniz, en kısa günü göremeyebiliridniz. Bunları size armağan eden, yaşamanızı isteyen ve bunun için bahaneler yaratan kimdir? Düşünüyor musunuz?

Eğer düşünüyorsanız ki eminim aklı olan düşünür. O zaman O'na ne kadar kulluk ediyorsunuz? Ne kadar ibadet edip, şükrediyorsunuz?

Bir maaş için bir ay boyunca mesai harcayan, ticaret yaparken müştersine bir malı satmak için dil döken insan acaba Rabbin için ne kadar dil döküp yalvarıyorsun.

Yunusun dediği gibi: "Yaratılanı severim, yaratandan ötürü" düsturuna ne kadar dikkat ediyor ve yaratılanlara nasıl davranıyorsun?

Ömründe ne kadar uzun geceler, kısa günler ya da kısa geceler uzun günler yaşadın ve bu günleri nasıl harcadın? Bu günleri boşuna mı yaşadın yoksa Rabbinin rızası doğrusunda mı?

Uzatmaya gerek yok anlayan zaten anladı...

Hani biraz düşünelim istedim. Ama bilin ki önce kendime dedim...

Not: Be'am bin Baura'ya da bir ara değiniriz inşallah.