Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Abdullah ALTAŞ


ERTELENMİŞ UMUTLAR PERİŞAN EDER İNSANI...

ERTELENMİŞ UMUTLAR PERİŞAN EDER İNSANI...


Şöyle hikaye ediyorum,' Eskiden çiftçinin biri ölmüş. Ölen çiftçinin karnını yarmışlar birde ne görsünler! Ölen çiftçinin karnından kırk tane "Bir sonraki sene" çıkmış. Çiftçi, umutlarını hep sonraki seneye bırakmış bu umutla yaşamış, umudu ona can simidi olmuştur. Nede olsa "umut, fakirin ekmeği dir."

    Bir konuda şikayet ve memnuniyetsizlik fazla ise, o konuda problem var demektir. Bu problemlerden biri, bölgemiz insanlarınında sıkıntısı olan fındık fiyatının düşüşüdür. .  Özellikle bölgemiz basınında bu konu haklı olarak her gün işlenmektedir.

   Yıl 2015’in birinci yarısı, Haziran ayı civarı, fındığın kilosu 22 lira. Aradan hemen hemen 5 yıl geçmiş, fındığın kilosu gene 22 lira. İnsaf yahu!

  Bu işaretler bize birkaç sene daha fındık fiyatının 20 lira ile 30 lira arasında tutularak, vatandaşı, fındık çiftçisini oyalama, ümitlendirme, yorma politikası izlenimini vermektedir.

   Bir Allah'ın kulu kalksın bunu bize izah etsin!

Etkili ve yetkili kişiler bu durumun neden kaynaklandığını açıklamalıdır! Üreticinin bu bilgiyi almaya ihtiyacı var, hakkı da vardır. Üreticinin ister lehine olsun ister aleyhine!

  Eğer böyle yapılmazsa bu konuda her önüne gelen konuşur. Kimseyi arkadan konuşturmayın. Etkili ve yetkililer, bizlere, televizyondan, basından birçok konuda bilgi verirken, aydınlatırken, neden fındık üreticisinin bu problemiyle ilgili bilgi vermez!   Bu ilgisizlik, bununla ilgili işaretler kamuoyunu çeşitli yorumalara götürebilir. Bu konuda, etkili ve yetkililerin üreticiyi aydınlatması, taraflar arasında  güvenilirliğin zedelenmemesi için en olgun ve ağırbaşlı bir yöntem olacaktır.

Sayın etkili ve yetkililer! Fındık üreticimiz, fındığını maddi ihtiyaçlarını karşılamak için üretiyor. Başkasına muhtaç olmamak için üretiyor.  Üretici aynı zamanda moral olarak kendine güveni artıyor,  bir sene sonra daha bol ürün elde etmek için motive oluyor. Üretici günlük yaşantısında endişeden uzak, kay gıdan ve stresten uzak mutlu bir yaşam istiyor.

  Fındık üreticisini küstürmemek gerekir. Güzel bir deyim vardır. "Marifet iltifata tabidir." Fındık üreticisine gerekli iltifat gösterilmezse, fındık bahçeleri ile ilgili gerekli çalışmalar azalabilir, ürünümüzün rekoltesi düşebilir. Bu polemik bu kaygı artık bitsin. Üreticinin yanındaymış! izlenimi ve algısı verilmesin. Üreticinin yanında olunsun. Yazıktır! Günahtır!

Başkalarının hatırı için, üreticimiz ezilmesin. Endişe, kaygı,  stresin insan bünyesine verdiği zararı hiçbir şey veremez.

Lütfen kurt ile kuzuyu başbaşa bırakmayın!