Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Mehmet Ali AYDIN


EZAN DİLEKÇESİ

EZAN DİLEKÇESİ



Zaman zaman haberlere yansır, sosyal medyada paylaşılır, kimliğinde “İslam” yazan ve kendisi de yeri geldiğinde “Elhamdülillah biz de Müslümanız” diye konuşan fakat ezandan rahatsız olduklarını söyleyenler.
Hatta geçenlerde bir videoda izlemiştim, yaşlı bir kokana: ”Evladım bizde “Elhamdülillah Müslümanız ama sabahın köründe uykunun en tatlı yerinde bangır bangır okunan ezan bizim uykumuzu bölüyor, biz yaşlı insanlar bundan rahatsız oluyoruz.” Diye serzenişte bulunuyordu.
Ordu’da buna benzer bir olay yaşandığı anlatılır. Ordu Otogar yakınında bulunan öğretmenler sitesi diye adlandırılan bir sitede oturan öğretmenlerden bazıları Garaj Camiinde okunan sabah ezanından rahatsız olmuşlar. Bu konuda dönemin valisi Necati Çetinkaya’ya çıkarak sözlü olarak rahatsızlıklarını dile getirmişler.
Vali Bey de bunun üzerine” Devletin dili yazıdır. Şikâyetinizi yazılı hale getirip bir dilekçe ile başvurursanız gerekeni yaparız” diye söylemiş. Rahatsız olanlar dilekçelerini yazarak valiliğe müracaat etmişler. Vali Bey Milli Eğitim Müdürüne dilekçenin gereğini yapmasını ve ezandan rahatsız olan arkadaşların ezan okunmayan bir yere sürülmelerini söylemiş.
Hani diyoruz ya:” İçimizdeki İrlandalılar” diye. Bunlar gerçekten acınacak tipler. Ve bunların bırakın İslam’a hiçbir inanca saygıları yok. Sadece kendilerine saygıları var.
Aynı rahatsızlığı bazı siyasilerimizde özellikle Ayasofya’nın asli statüsüne kavuşturulmasından sonra, kıyısından, köşesinden rahatsızlıklarını dile getirmeye çalışıp, bunu çeşitli kılıflara sokma gayreti içine girerek komik duruma düşüyorlar. Burası ayrı bir yazı konusu ama bunlar için kalem kullanıp yazı yazmaya bile değmez. Bırakalım, düştükleri çukurda debelensinler.
Ben gerçek İrlandalılardan bahsetmek istiyorum. Bu gün gerçekten Müslüman, Hristiyan ya da başka bir inanca sahip olmadan önce insan olmanın şart olduğunu gösteren bir haber dikkatimi çekti. Bunu sizlerle paylaşmak istedim. Haber şu:
“ Ezan Dilekçesi:
On yıldır aralıksız Aydın-Kuşadası’na tatile gelen İrlandalı Hilary Demdsey, Aydın Kuşadası’nda bir müezzinin ezan okumasından etkilendi. Hilary Demdsey, kaymakamlığa giderek başka camide görevli olan Müezzin Arif Ercan’ın ezan okumak için tayininin, ezan okuduğu Hanım Camii’ne tayin olması için dilekçe verdi.
Dilekçe de, “Hristiyanlar olarak, Hanım Camisinde çalışan Müezzin Arif Ercan’ın ezan okumasından ve yeteneğinden çok etkilendik. Onun ezanı okumasıyla, ifade etme şekliyle derin bir bağ hissettik. Onun ezanı dinlettiren yeteneğinden çok etkilendik. Sorumlu kişilerden onun Hanım Camisi’ne atanmasını talep ederiz.” İfadesi yer aldı.
Haber kaynağından aynı şekilde alınmıştır.
Bizdeki İrlandalıların, batı hayranı uşakların, kendi inançlarına, dinine, milliyetine ve kültürüne bakışı ile İrlandalı diyerek aklımız sıra dalga geçtiğimiz gerçek İrlandalının bizim ezanımıza bakışı. Aslında çok şeyler daha yazılıp söylenebilir ama “lafın tamamı deliye söylenir” misali anlayan anladı. Başka söze gerek yok.