Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Abdullah ALTAŞ


FINDIK ÜZERİNE BİR BEYAN BİR ANALİZ

FINDIK ÜZERİNE BİR BEYAN BİR ANALİZ


17 Temmuz 2020 Fındık TV Hilmi Güler'in açıklaması.

"Fındık fiyatı, başta Ordu olmak üzere Karadeniz bölgesinin konusu. Buna diğer şirketler karar vermemeli. Fındık Karadeniz’den yönetilmeli, Ordu’dan yönetilmeli. Fındığı en fazla üreten il Ordu, Ünye en fazla üreten ilçe. Burada fındıkla ilgili kararları bizim vermemiz gerekiyor. Şu iyi bilinsin fındık Roma’dan Washington’dan değil Ordu’dan Karadeniz’den yönetilecek."

Şimdi bu sözleri analiz etmeye çalışalım. Fındık meselesine ülkemiz dururken diğer şirketler mi karar veriyordu?  Diğer şirketler kimler? Bu şirketler neye karar veriyorlardı? Bu kararların içeriği nelerdi? Diğer şirketlere Böyle bir yetkiyi kim verdi? Amaç ne idi? Ülkemiz, dışarıda başarıdan başarıya koşarken fındığımızı yönetmekten acizmiydi?

Çok ilginç bir durum... Biz, bizim fındığımızın kendi ülkemizden yönetildiğini zannediyorduk!

Biz kendi fındığımızla ilgili kararları kendimizin kendi bölgemizin, kendi ülkemizin aldığını düşünüyorduk!. Kendi fındığımızla ilgili kararları demek ki biz vermiyormuşuz! "şu iyi bilinsin...." derken, kim neyi bilecek?  Bilmesi gereken kimler? Bu sözlerin muhatabı kimler? Bilmesi gerekenler ne kadar etkilenecek?  Bu sadece kişisel bir temenni mi?

Bizim fındığımız "Roma" ve "Washington"dan mı yönetiliyordu? Fındığımızın "Roma ve Washingtonla alakası nedir? Fındığımız "Roma ve Washington dan niye yönetilsin? Bundan sonra bölgemiz ve ülkemiz tarafından mı yönetilecek? Bu kesin mi? Bu zamana kadar biz bunları neden bilmiyorduk? Neden bize bunları söylemediler?

Bizde üretici olarak birbirimizi suçluyor enerjimizi tüketiyorduk. Demek ki fındığımız bu zamana kadar Londra, Roma, Washington'un insafına terk ediliyormuş.  Demek ki hiç kimsenin bundan dolayı  sesi çıkmıyormuş.

Demek ki birisinin kazanması için diğerinin kaybetmesi gerekiyormuş.

 Demek ki ateş olmayan yerden duman çıkmıyormuş. Demek ki fındıkla ilgili söylentilerin gerçekliği yüksekmiş. Demek ki biz üreticiler olarak boşuna  kendimizi yoruyormuşuz. Demek ki üreticiler olarak boşuna patinaj yapıyormuşuz.

Fındığımızı savunduğu, üreticimizin yanında olduğu için Hilmi Güler 'e teşekkür ediyoruz.