Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Abdullah ALTAŞ


FRANSA KATOLİKLİĞİ...

FRANSA KATOLİKLİĞİ...


Katoliklik, Hristiyanlığın bir mezhebidir. Fransa'da çoğunluk katolik mezhebine bağlıdır. Katolik mezhebi, sıkı kuralları olan bir mezheptir. Belki bundan dolayı olsa gerek, ülkemizde bazen  biri diğerine "Katolik"  kelimesini   hakaret olarak kullanır.

Fransa’da yayın yapan "Le Grand Continent" isimli dergi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geride kalan 18 yıllık yönetimini hedef almış Erdoğan’ın görev aldığı sürede Avrupa ile yaşanan siyasi olaylara atıf yapan dergi, “Erdoğan’ı nasıl durdururuz” başlığını atmış. 

İki yıldan beri adeta dünyamızı, dünya insanlığını tehdit eden salgın ve ölümcül bir hastalık olan koronavirüs musibeti hepimizin malumudur. Dünyada ve ülkemizde, hala gündemin birinci madde olma özelliğini korumaktadır.

İki yıldan beri gerçekleşen milyonlarca ölüm. Milyonlarca hastalık. Ekonomi açıdan trilyonlarca zarar. Ticari hayat büyük yara almış. İnsanlığın psikolojisi bozulmuş. Sosyal yaşam kültürü değişmiş. Dini Yaşam ve kültür kesintiye uğramış. Örf ve adetler askıya alınmış. Dünyada olimpiyatlar, çeşitli müsabakalar seyircisiz, tadı kalmamış turizm, uluslararası toplantılar ertelenmiş veya kısıtlı. Hele Eğitim, öğretim, başta gelen en büyük eksiklik. İnsanlığın yaşam felsefesi değişmiş...

Daha saymaya gerek var mı? Tüm saydıklarımızın sebebi koronavirüs olduğunu bilmeyen var mı? Katolikliğin yoğun olduğu Fransa'nın "Le Grand Continent" adlı haftalık dergiden şunu beklerdim. "İnsanlığın düşmanı olan Koronavirüs' ü nasıl durdurabiliriz?

Katolikliğin yoğun olduğu Fransa'nın bu dergisi önem sırasını, birinciliği, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a vermiş, o'nu daha önemli hale getirmiştir.

" Le Grand Continent "adlı dergi, Koronavirüs'ün tüm dünyada maddi ve manevi yıkıcılığını bir tarafa bırakıp, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı 'öncellemiştir. Belki farkında olmadan "Dünya bir yana, Erdoğan bir yana" demek istemiştir.

Geçmişte yaşamış, hikmetli sözleri olan bir zat şöyle söylemiştir. "Allah, dürülü saklı bir fazileti  yaymak istediği zaman onu kıskancın diline düşürür."

Allah göstermesin! Fransa Katolikliğinin arzu ettiği yönde bir gelişme olsa, tüm Avrupa, geçmiş tarihte olduğu gibi  bugün de tüm kiliselerinde "şükür" çanları çaldırır.