Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Salih Ziya CÖRÜT


GELİNEN SON NOKTA !


28 Temmuz 1914’te başlayan ve 11 Kasım 1918’de son bulan 1. Dünya Savaşı ve bu çerçevede 25 Nisan 1915 – 09 Ocak 1916 Yılları arasında Çanakkale/Gelibolu Yarımadasında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebelerinin dünya tarihinde önemli bir yeri vardır.

Cumhuriyetimizin kuruluşuna çıplak gözle bakıldığında; Atatürk’ün başlattığı 19 Mayıs 1919’da Samsun, 23 Temmuz 1919 tarihinde Erzurum ve 4 Eylül 1919’da ise Sivas kongreleri, ülkemizin kurtuluşunda önemli gelişmelere sahne olmuştur.  

Kuruluşundan bu yana geçen 93 Yıllık süreçte akıllarda kalan önemli dipnotların belleklerde yer aldığını görmek mümkündür.

İşte tarihe tanıklık eden bu dipnotlar, acısı ve tatlısı ile yaşanılan geçmişin dönüm noktaları olmuştur.

1914 ve 1918 Yılları arasında yaşanan 1. Dünya savaşından ve cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana insanlık tarihindeki en büyük ve en kanlı savaş olan II. Dünya savaşı ise 1939 – 1945 yılları arasında devam etmiş ve  50 milyona yakın insan hayatını kaybetmiştir.

Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonraki sürece baktığımızda ; 27 Mayıs 1960 İnkılâbı, 1974 Kıbrıs Barış harekatı, 12 Eylül 1980 yılındaki Askeri Darbe, siyaset sahnesinde yaşanılan İnönü dönemi, Celal Bayar liderliğinde Demokrat partide Bayar ve Süleyman Demirel dönemi, daha sonrasında ise 1980 Yılında Kenan Evren ile gerçekleştirilen askeri darbenin sonunda Turgut Özal tarafından Kurularak iktidara taşınan Anavatan Partisi, 20 Yıla tekabül eden bir Anavatan iktidarı ve akabinde başlayan koalisyon dönemleri; sırasıyla Tansu Çiller, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Mesut Yılmaz ile kısa süren ve 2002 yılına gelindiğinde, ülkemizde yaşanan kaos ve çıkmazın ardından bugünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan Ak Parti dönemi, Cumhuriyet tarihimizin önemli gelişmeleri ve dipnotları olmuştur.

Bunun yanında yıllardır terör belası ile cebelleşen ülkemiz, son olarak

15 Temmuz 2016’da ise FETO tarafından gerçekleştirilen tarihimizin en kanlı hain darbe girişimine sahne olmuştur.  Ancak, bu hain darbe girişimini Cumhurbaşkanımızın dirayeti ve Türk halkımızın demokrasimize karşı inançla gösterdiği duyarlık ile dik duruş, kendi halkına ihanet eden kalleşlerin kirli emellerini ve oyunlarını engellemeye yetmiştir. 

İşte gelinen son noktada vermiş olduğumuz mücadelede, Amerika başta olmak üzere dış mihrakların teröre vermiş olduğu destekler ayyuka çıkarılmış ve kararlılıkla askerlerimiz ile polisimiz canı pahasına vatanperverlik örneği sergileyerek, kar-kış demeden gece gündüz şer güçlerine geçit vermemiştir.

Ortaköy’de Reina saldırısı ile yeni girdiğimiz 2017 Yılının ilk saatlerinden geriye baktığımızda, arkamızda artan canlı bomba olayları ile toplu katliamlar karşısında emniyet güçlerimizin sağduyu ile bu olayların üstesinden gelmeye çalıştığını ve İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun üstün gayret ve çabaları sonucu terör örgütlerine gereken cevabın verildiğini görmek, bunca acıya rağmen yüreklere su serpmektedir.

Elbette bu acımasız saldırılarda vermiş olduğumuz şehit ve gazilerimiz olmuştur. Şüphesiz bizler için canı pahasına mücadele eden aziz şehitlerimize Allahtan rahmet, yaralı gazilerimize ise şifalar temenni ediyorum.

Gelinen son noktada 2017 Yılına girdiğimiz şu saatlerde ulusumuza barış, kardeşlik, huzur ve güven dolu yarınlar temenni ederek Camiamızın Yeni Yıllarını   kutluyor, sağlık ve esenlik dolu yarınlar temenni ediyorum.