Bugün, 18 Ekim 2024 Cuma

Hüsnü YÜCEL


GENÇLERE TAVSİYEM 

GENÇLERE TAVSİYEM 


                            

 Otomotiv ve iş makinaları kapsayan motor' teknik''''hidrolik ekipman, elektrik ve 'tesisat ''kaynak'kesim saç mamulleri işleme ''torna tesviye  islerini'' otomotiv veya inşaat elektrik''elektronik''yazilim teknisyenleri'. Sihhi su tesisat ''ağaç isleri'' Insaat fayans'mermer döşemeyi, Bilgisayar ve ''cep telefonu tamiri kameralı uydu anten takmayı, Soğutma' iklimlendirme' klima montaj ve 'tamiri format atmayı falan öğrenin.

Kafayı mı yediniz de hepiniz fizik, kimya, biyoloji, felsefe okuyorsunuz? Bilim aşkıysa bunu neden Çemçük üniversitesi bilmem ne fakültesinde yapıyorsunuz?

3 milyon kişinin girdiği sınavdan 1 milyonuncu olup yerleştiğin üniversiteden hayır bekliyorsun. Bir üniversitenin olmaması gereken bir bölümünde 4 yıl git gel yapıp meslek sahibi olmayı düşlüyorsun. Günümüzde üniversite mezunları 15 -20 bin liraya iş bulamazken iyi bir usta en az 3- 4 katı para kazanıyor.Avrupa’yı örnek alalım. Berufschule( meslek okulu) eğitimine çok önem veriyorlar. Daha öğrenciler okulda iken pratik çalışmalar ile mesleki deneyimli olarak meslek okullarını bitirdikleri gün” ara elemanı “olarak  iş hayatına atılıyorlar. Bizde de bu uygulamalar başlatıldı ama, pratik uygulamada pek de başarı sağlanamadı.

Bu yüzden adı üniversite olan özel şirketler kapatılsın, yerine Otomotiv sanayii''elektrik 'elektronik'' bilgisayar''telefonlar için atölye Özel Meslek liseler ve unüversiteler açılsın..Genclerimiz eskilerin tabiriyle ‘kollarına altın bilezik’ taksınlar...

Yakında üniversiteler için tercih dönemi başlayacak ya.. Hâlâ bir kurtulma payı varken gençlere ve ailelere uyarı olsun istedim. İlk 100 binde değilseniz dört yılda harcayacağın parayı, zamanı ve enerjiyi bir hesaplayın. İnşallah bu hesabı yapabilirsiniz.