Hepimizin malumu olduğu üzere dinî hayatımızda farklı bir yeri olan ve “Üç Aylar” diye bilinen ve sonu Ramazan ayı ile biten feyizli ve bereketli bir maneviyat mevsimine giriyoruz. Üç aylar, 2022 yılında Recep ayının ilk günü olan 2 Şubat Çarşamba günü (bugün) başlayacak. Regaip Kandili ise bu yıl 3 Şubat Perşembe günü akşamı idrak edilecek. Üç ayların içinde Regaip, Miraç ve Berat kandillerinin yanı sıra Kadir gecesi de bulunuyor.
Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre Üç aylar, kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar, rahmet dalgalarının başladığı, manevi huzur ve sükunun kalplere doğduğu, ilahi rahmetin coştuğu aylardır.
2 Şubat Çarşamba günü eriştiğimiz Recep ayı, gerek İslâm’dan önce ve gerekse İslâm’dan sonra mukaddes bilinen bir aydır. İslâm dini gelmeden önce bu ay girer girmez, Arap kabileleri arasında harp etmek, baskın ve çapulculuk yapmak yasaklanır, herkes bu ayda kendisini emniyet ve selamette hissederdi.
İslâm güneşinin doğup insanlık âleminin İslam Dini ile şereflenmesinden sonra da ilahi hikmet ve takdir gereğince bu aya olan hürmet devam ettirildi. Recep ayı Regaip ve Mi’rac gibi mübarek geceler ve İlahi tecellilerle şereflendirildi. Tüm İslam âleminde olduğu gibi Ülkemizde de asırlardır bir “Üç Aylar” geleneği oluşmuş, Ramazan’a hazırlık bununla başlar hale gelmiştir.
Kuşkusuz bu aylar mübarek gecelerle doludur. Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaip gecesi, 27’nci gecesi de Mi’rac gecesidir. Şaban ayının 15’nci gecesi Berat gecesi Ramazan ayının 27’nci gecesi de mübarek Kadir gecesidir.
Recep ayının ilk Cuma gecesi olan Regaip kandili, Yüce Allah’ın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok ecir verdiği bir rağbet gecesidir. Regaip kandili; Recep ayındaki Mi’rac; Şaban ayındaki Berat kandillerini, Ramazan ayını, Ramazan ayı içerisindeki Kadir gecesini müjdeleyen mübarek bir gecedir.
Üç ayların İkincisi olan Şaban ayı ve onun içerisinde bulunan Berat gecesi de Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi adet halini almıştır. Bazı rivayetlerden, Hz. Peygamber’in Şaban ayına ve özellikle bu ayın on beşinci gecesine ayrı bir önem vererek geçirmenin sevaba vesile olacağını söylemişlerdir
Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı ve onda bulunan Kadir Gecesi’nin dini hayatımızda ayrı bir yeri ve önemi vardır. Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlamıyla Kur’an ayıdır. Ramazan ayının diriltici özelliği, bütün insanlığı huzura ve saadete kavuşturmak için yeryüzüne gönderilen Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmeye başlamasından kaynaklanmaktadır.
Ayrıca, İslâm’ın beş esasından biri olan oruç, bu aya tahsis edilmiştir. Böylece Ramazan ayı, diğer aylar içinde bir başka aydır. Sanki yeni bir hayatın başlangıcıdır. Hayatımızın kazandığı ve kazanacağı yeni boyutların filizleneceği önemli bir devredir. İnsani ve sosyal ilişkilerimizin daha güzel bir hüviyet kazanacağı zaman dilimidir.
İşte üç aylar ve bu aylar içerisinde bulunan mübarek geceler, Müslümanların hayatlarındaki alışılmış gün ve geceler arasında fazlasıyla sevap kazanacağı kıymetli anlardır. Unutulmamalıdır ki, insan bu dünyada nasıl yaşarsa, kıyamet gününde Allah’ın huzuruna, dünyada işledikleriyle birlikte varacaktır. Götürdüklerimiz iyi ise sevinip mutlu olacak; kötü ise, pişmanlık duyarak mahcup olacağız. Ancak bu mahcubiyetin orada faydası da olmayacaktır. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurul maktadır: “Ey iman edenler, Allah’tan korkun, herkes yarına ne hazırladığına bir baksın; Allah’tan sakının, çünkü Allah işlediklerinizden haberdardır.”
Bu vesileyle bütün İslam âleminin, aziz milletimin ve siz çok münevver din kardeşlerimin üç aylarını ve Regaip Kandilini kutluyor, hayırlara ve mutluluklara vesile olmasını Yüce Rabbim’den niyaz ediyorum.