Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Abdullah ALTAŞ


HAYVAN SEVGİSİ Mİ? YOKSA EGO YU TATMİN Mİ?

HAYVAN SEVGİSİ Mİ? YOKSA EGO YU TATMİN Mİ?


Gündelik yaşantımızda şahit oluyoruz. Herhangi bir kimsenin bir köpeği varsa, köpeğinin yaptığı akıllı davranışlarından, verilen komutları ne kadar  çabuk kavradığından, bu komutları anlayıp hemen yerine getirdiğinden ballandıra ballandıra anlattığına kimi zaman şahit olmaktayız.

Kimi zaman evde bakılan süs köpeklerine giysiler içinde görmekteyiz. Özellikle evlerde bakılan bu hayvanların insan sağlığına olumsuz olabilecek etkileri düşünülüyor mu?

Bazen bir kedi. Evlerin içinde, sağlık kurallarını düşünmeden, hesaba katmadan, mutfakta, evin diğer odalarında hatta bebekler ve küçük çocuklarla içi içe yaşadığını görmekteyiz. Kediler için de giysiler söz konusu.

Bazı zamanlar bu sözünü ettiğimiz hayvanları, hava alsın, gezsin diye sahil kenarlarına, parklara götürüldüğüne şahit olmuşuzdur.

Sokakta başıboş gezip, çocuklara, büyüklere zarar  veren köpekler ayrı bir sıkıntı...  Bu köpeklerle ilgilenmeyi kimse üzerine almıyor...  Bugün hayranlık duyulan Avrupa nın birçok ülkesinde sokakta köpek bulunması yasaktır.

Acaba hiç yaşlı anne ve baba ya yahut dede ve nineye bu özen gösteriliyormu? Onlar, şöyle ellerinden tutulup gezdiriliyormu? Onların duaları alınıyor mu?

Dünyada var olan yaşayan her çeşit varlık Allahu Teala' nın sanat ve kudretinin bir şaheseridir. Bundan dolayı sevgi ve şefkate, korumaya layıktır.

Bizim kültürümüzde birçok durumu açıklığa kavuşturmak kullandığımız bir deyim vardır. O da şudur. "Sapla samanı birbirinden ayırmak" Bu  şahsen benimde çok hoşuma giden, bir çok problemin çözülmesini kolaylaştırıcı, birçok konunun açıklanmasını  aydınlatılmasını sağlayıcı bir deyimdir.

Biz gündelik yaşantımızda gerçekten hayvanlara mı sevgi duyuyoruz? Yoksa kendi egomuzumu tatmin  ediyoruz?   Hayvanlar arasında farkında olmadan ayrımcılık mı yapıyoruz?

Mesela hiç karınca beslemek düşünüldü mü?

Evinde karınca besleyen bir insan... Veyahut evin kurbağa besleyen bir hayvansever... Yoksa bunlar İnsan egosunu tatmin etmiyor mu? Aynı ego diğer hayvanlar tarafından karşılanmadığı için hayvanlar arasında ayrımcılık mı yapılıyor?

Hayvan sevmeyen hiçbir insan yoktur. Hayvanları koruyacağız. Hayvanları seveceğiz, fakat bakımlarını doğasına uygun bir şekilde yapacağız.

Yani "Sapla samanı birbirinden ayıracağız"  Kantarın topuzunu kaçırmayacağız Allahu Teala Kur'an- ı Kerim de şöyle buyurmaktadır.

"İnsanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu; böylece Allah belki doğru yola dönerler diye  işlediklerinin bir kısmının kötü sonuçlarını onlara tattırıyor."    (Rum Suresi 41. Ayet)