Cumhuriyet Döneminde Bir Köyde Yetişen Bilge Müftü. (Bu metin,TTK e. Başkanı ve aynı zamanda merhum Senai Hoca'nın oğlu olan Prof.Dr. Bahaeddin YEDİYILDIZ tarafından kaleme alınmıştır.)
Senai YEDİYILDIZ, 1914'de Aybastı'nın Hoşkadem köyünde dünyaya gelmiştir. Babası büyük alim ve müderris ve aynı zamanda İstanbul Bayezid dersiâmlarından Mustafa Asım Efendi, annesi, Aybastı Kadısı Erzenzâde İbrahim Efendi'nin kızı Tûba Hatun'dur.
Senai Yediyıldız, eğitimine bugünkü Kabataş ilçesinin kurulduğu yerde bulunan Karay köyü mekteb-i iptidaisinde (ilkokul) başlar ve okuduğu okulun hocası ayrıldığı için , ilkokulu Gölköy Merkez İlkokulunda bitirir. Fakat, o, asıl tahsilini Hoşkadem'de babası Mustafa Asım'ın yanında yapmıştır.
Senai Yediyıldız'ın babasından aldığı eğitim evde okuduğu derslerden ibaret değildi. Cuma günleri camiye beraber giderlermiş. Babası camide vaaz ettiğinde onu dinlermiş. Dışarı çıktıktan sonra babası bir kenara oturur, zamanın hocaları ve ihtiyarlar başına toplanırlarmış Dini sohbetler yapılırmış. kendisine muhtelif meseleler sorulur , o da uzun uzun izah edermiş. Oğluna da .'sen benim yanımdan ayrılma. "Benim başıma toplanan cemaatle, Kulak verir. aklında tutarsan, bir zaman gelir sana lazım olur."dermiş. Kendisi başka bir yere gidip Kabataş'ta bulunmayacaksa, oğlunu önceden tembihlermiş.: 'Erkenden camiye git, vaazı sen et. Bir takım cahilleri kürsüye çıkarma." O da bu emre uyarak vaktinde camiye gider, derse başlar ve hutbeyi de o okurmuş. İleride Diyanet İşleri Başkanlığı'nda resmi görev alıncaya kadar, hatta orman bakım memurluğu döneminde bile. bu âdetini sürdürmüş. Nerede olursa olsun cuma namazında vaaz etmiş,hutbeyi okumuştur. Böylece bir nevi uygulama ve staj da yapmıştır." Senai Yediyıldız 1940'ta askere çağrılıyor ve tam üç sene sonra , 1943'ün Mayıs ayında terhis oluyor. Babası iki senedir hastadır, Aralık 1945'te vefat eder. Ailenin nüfusu kalabalık olup yirmi kişi civarındadır: Üç üvey anne, on beş yaşın altında on kardeş, yine küçük yaşlarda beş tane de kendi çocukları, eşi ve kendisi... Yokluk ve kıtlık vardır. Babasının cenazesini ödünç aldığı parayla kaldırmıştır. Haziranda evde yiyecek bir şey kalmamıştır. Tarlalardan yeni ürün çıkmamıştır. Hasat zamanına kadar sıkıntılı günler geçirirler........ Senai Yediyıldız 1945 yılında Orman Bakım Memurluğuna başlar. Altı ay, Perşembe yaylası civarında görev yapar. Sonra, Aybastı Orman Şefliğinin 2. bölgesine tayin edilir.....Senai Yediyıldız'ın bütün arzusu Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatında görev almaktır. Kızılcahamam'a kursa çağırılması ona yeni bir kapı açacaktır. Ankara'da DİB'e uğrar Başkan Ahmet Hamdi Akseki ile görüşür. Kendisini tanıtır ve arzusunu beyan eder. Başkan, masasındaki Arapça bir kitabı açar ve okumasını ister. Okur ve tercüme eder. Sonra başka bir kitap açar, oradan da bir sayfa gösterir. Onu da okur ve açıklar. O da yanan sobadan dolayı oldukça sıcaktır. Senai hem heyecandan hem sıcaktan adamakıllı terler. Başkan, niçin terlediğini sorarr. O da,"ben on senedir elime kitap alma fırsatı bulamadım, dolayısıyla okurken bazı yanlışlarımı fark ettim, terlememin sebebi budur efendim" der. Reis, yanındakilere dönerek, "Ç Şimdi bu ibareyi çocuğa aferin! Şimdi elimizdeki bu ibareyi görevli olanlara okutmuş olsak, çokları bu kadara okuyamayacaktır." der ve ertesi günü saat dokuzda tekrar gelmesini tembihler. Senai, ertesi günü onu Müşavere Kurulu odasına alırlar.
Reis başta, beş kişilik heyet bir masa etrafında toplanmış, onu beklemektedirler. Masanın üzerinde bir matbu kağıt ve kalem vardır. Heyetten biri yerinden kalkarak, onu masanın başına oturtur: kağıdı göstererek,"buradaki yazıları oku ve ona göre cevaplarını yaz" der. Kağıdın baş kısmında bir aayet ve bir de hadis yazılıdır. Harekelenmesi ve açıklanması istenmektedir. Aşağı kısmında da ibadet, itikat, siyer ve vesaire ile ilgili yirmi dört soru vardır. Cevaplar yazılacaktır. Senai, ayet ve hadisi kolaylıkla harekeler ve açıklar. Sorulara gelince onların büyük çoğunluğu babasının Hoşkadem'de kendisine ders okuturken veya birisi soru sorduğunda onu cevaplandırırken anlattığı konulardır. Babası konuşuyor, o da yazıyormuş gibi soruların büyük kısmını cevaplandırır. Öbürlerini de kendi bilgi birikimiyle halleder. Netice'de sınavı kazanır . Senai, Gölköy veya Reşadiye'ye vaiz olarak atanmak ister, fakat kadro olmadığı için tayini gerçekleşmez. Kendisine önerilen yerleri ev işlerinin çokluğu sebebiyle mazur görülmesini ister. Nihayet 1950'de Gölköy'de resmi olarak vaiz unvanıyla göreve başlar. Daha baştan itibaren ilerleyen süreçte görevinde başarılı olduğu DİB'in ilgili görevlilerince kayıt altına alınır. Senai Yediyıldız, 1959 yılında ilçe statüsüne kavuşan Aybastı'ya kurucu müftü olarak atanır. İlçede görev yapan imamlar yeterli donanımda olmadığı için vaaz verme gibi eğitim gerektiren vazifeleri ifa edemediklerinde dolayı, Müftü Senai Yediyıldız hem müftülük ve hem de vaizlik yapar. Uzun yıllar görev yaptıktan sonra 1979'da emekli olur. Vefat tarihi ise , on bir nisan 1999'dur. Allah rahmet eylesin.( Oğlu Bahaeddin YEDİYILDIZ tarafından kaleme alınmış olup, Muzaffer GÜNAY'ın hazırladığı 'ORDU ve YÖRESİNDE TÜRK İSLAM MİRASI" adı ile OBB yayınları arasında çıkmıştır. Nisan-2022)