"Arınmak, saflaşmak, kurtulmak” mânasındaki hulûs/halâs kökünden türetilmiş olan ihlas kavramı “bir şeyi, içine karışmış ve değerini düşürmüş olan başka şeylerden temizleyip arındırmak, saflaştırmak” anlamına gelen ihlâs kelimesi, terim olarak “ibadet ve iyilikleri riyadan ve çıkar kaygılarından arındırıp sadece Allah için yapmak” demektir.
İhlas ve samimiyet öyle bir özelliktir ki, sağır olan bunu duyar, kör olan bunu görür, mücadele edilen düşman dahi bunu anlar, takdir eder.
İhlas ve samimiyetle yapılan bir iş netice görür, yaptığı işi güzelleştirir. İhlas ve samimiyette içtenlik vardır yaptığı işe ruhu katma vardır. Dinimizde de, içten, samimi, ihlaslı yapılan faaliyetlerin bir önemi ve kıymeti vardır.
Allah, içtenlikle, ihlasla, samimiyetle, fedakarca yapılan faaliyetleri mükafatlandırmakta, bu ruhla yapılan eylem ve davranışta bulunanları karşılık olarak yüceltmektedir. Allah diğer insanlara da İhlas ve samimiyetle davranışta bulunanların sevgisini kalbine yerleştirir.
Bu yazımın giriş bölümüne bu şekilde başlamamın sebebi, haklı mücadelesini İhlas ve samimiyetle yaparken şehit olan Yahya Sinvar'dan bahsetmekti. Öyle sanıyorum ki Yahya Sinvar'ın kahramanlığı onlarca yıl konuşulacak, yeni nesillere motive etmek açısından bir idol olarak anlatılacaktır.
Zulme uğrayan, toprakları İsrail tarafından gasp edilen Filistin'in devletinin birçok lideri Filistin için mücadele ettiler. Ama hiçbiri Yahya Sinvar gibi etkileyici olmadı olamadı. Tüm müslüman kamuoyu onu kanının son damlasını verene kadar düşmanla çarpışarak şehit olmasını, o' nun bu ihlasını, samiyetini gözyaşlarıyla takdir etti.
O bir lider'di. İstese kendisi daha emniyetli bir yerde bulunabilirdi. İstese "Ben Filistin'in lideriyim, belki bir müddet sonra daha iyi konumlarda olabilirim" diye düşünebilirdi. Ama o, kendisi gerilerde durup vatan davası ve mücadelesi için sadece arkadaşlarını göndermedi, kendisi de bir nefer olarak onlarla birlikte, onların arasında düşmana karşı kahramanca savaştı ve şehit oldu. Şehit olduğunda geride bıraktığı sadece bir tesbihi ve birde küçük bir kitabı vardı. ..... İşte İhlas ve samimiyet, işte büyüklük, işte liderlik!...
Onun için Yahya Sinvar müslümanların kalbine unutulmayacak bir şekilde yerleşmiştir. Bu İhlas ve samimiyet düşmanlar tarafından bile takdir edilmiştir. İslam tarihinde Tarık bin Ziyad, Cevher Dudayev gibi Yahya Sinvar 'da İslam tarihinde yerini almıştır.
Yahya Sinvar 'ın ailesinden bazıları geçmişte, İsrail tarafından şehit edilmişti. Kendisi de 22 yıl İsrail hapishanelerinde esir yaşamıştı. Hapisten çıktıktan sonra yılmamış mücadele azmi azalmamıştır.
Dünyayı elinin tersiyle itmiş, en büyük makamlardan olan şehitlik makamını arzu etmiştir.
"Mü'minlerden öyle erkekler var ki, Allah'a verdikleri sözde durdular. Onlardan kimi adağını yerine getirdi, (şehid oluncaya kadar çarpışacaklarını adamışlardı, çarpıştılar ve şehid düştüler), kimi de (şehidlik) beklemektedir; sözlerini asla değiştirmemişlerdir." (Ahzab sure si 23. Ayet)