Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Mehmet Ali AYDIN


İSTATİSTİKLERDE BİR ALEM

İSTATİSTİKLERDE BİR ALEM


Bir garip ülkeyiz vesselam. Önüne gelen kamuoyu yoklaması yapıyor, istediği sonucu alabilmek için de uygun yerleri seçerek yapıyor. Özellikle siyasi partilerle ilgili kamuoyu yoklaması yaparlarken de hangi partinin oyunu fazla göstereceklerse ona göre ortamlarda kamuoyu yoklaması yapıyorlar. Akılları sırada kim yaptırdıysa onu hoşnut edecek sonuçlar çıkarmayı da ihmal etmiyorlar.

Bir ankette birinci çıkan parti başka bir ankette sonuncu bile çıkabiliyor. Sonlarda sürünen bir parti de üst sıralarda yer bulabiliyorlar. Maksat seçmeni manipüle etmek, yoksa gerçekle alakası olmayan anketler. Bunların partisi ve pırtısı da yok. Bunlara parayı veren düdüğü çalıyor.

Her zaman seçim anketleri yapılacak değil ya, bir haber sitesinde insanların eğilimleri ile ilgili bir anket çalışması yapılmış ve “Kendinizi ne olarak tanımlıyorsunuz” diye sorulmuş. Cevaplarına göre diğer sınıflama soruları sorulmuş. Oldukça ilginç verilere ulaşılmış.

Benimde ilgimi çekti ve ilginç verilerle dolu. Belki sizin de ilginizi çeker düşüncesi ile paylaşmak istedim. İlk soru şu:

Kendinizi ne olarak tanımlıyorsunuz? Bu soruya verilen cevaplar ve yüzdelikleri şöyle:

Muhafazakârım %27,5 Milliyetçiyim %19,9 Kemalist %19,2 Siyasal İslamcı %9 Sosyal Demokrat %8,3 Ulusalcı %3,3 Ülkücü %3,2 Liberal %2,5

İkinci soru şayet düşünceniz bunlar olmasaydı ikinci tercihiniz ne olurdu? İşte verilen cevaplar ve oranları:

Siyasal İslamcı %30,5 Sosyalist-Komünist 13.6 Kemalist-Cumhuriyetçi %12,9 Muhafazakâr %10,5 Ulusalcı %10,3 Sosyal Demokrat %6,9 Apolitik %5,4 Liberal %3,7 Milliyetçi %3,3 Ülkücü %2,6

Üçüncü soru dindarlıkla ilgili olarak ne kadar didarsınız? Diye sorumuş. İşte cevaplar ve oranları:

Dindar değilim %12,5 Orta Dindarım %58 Dindarım %29,5

Dindarım diyenlere namaz kılıyor musunuz? Diye sorulmuş. İşte cevaplar ve oranları:

Günde beş vakit namazımı kılarım %21,2

Yalnız Bayram, Cuma ve Şükür Namazları kılarım %37,2

Namaz kılmam %41,6

Burada bir kavram kargaşası veya insanların kavramların anlamını tam bilmemesi veya kavramların iç içe geçmesi nedeniyle tam anlamıyla bir analiz yapılamasa da bize az çok bir fikir vermektedir. Yine ne kadar çok farklı eğilimin olması demokrasi adına bir çeşitlilik ifade ediyor ve ne kadar kozmopolit bir toplum olduğumuzu gösteriyor.

Muhafazakârım, milliyetçiyim, siyasal İslamcıyım kavramalarını birbirinden kesin çizgilerle ayırmak mümkün olmadığı gibi Sosyal demokrat, ulusalcı ve Kemalistleri de birbirinden kesin çizgilerle ayırmak çok mümkün değil. Aynı şekilde milliyetçiyim, ülkücüyüm de birbirinden kesin çizgilerle ayıramayız.

Ben olayın başka bir boyutuna dikkat çekmek istiyorum. Kendisini dindar olarak tanımlayanların dinden ne anladığına dikkat çekmek istiyorum. Dindar geçinenlere sorulan “Namaz kılıyor musunuz?” sorusuna verilen cevaplar ne kadar dindar olduğumuzu gösteriyor. Namaz kılanların oranı %21,2.

Düşünün dinin direği namazı kılanların oranı dindarım diyen insanların arasında oldukça komik. Cuma, bayram ve şükür namazı kılanların oranı %37,2. Dindar olduğunu söyleyen ama namaz kılmayanların oranı ürkütücü %41,6. Düşünün hem dindarız ama hem de dinin en önemli farzlarından birini hiç takmıyoruz, namazla alakamız yok. Toplumdaki çürümenin ve yozlaşmanın nedenlerini çok uzaklarda aramaya gerek yok. Namaz kılmayanın diğer ibadetleri de yapmasını beklemek ham hayalden ileri gidemez. Öyleyse nasıl dindar oluyoruz ki?

Öğretmen arkadaşlarımdan biri bana oldukça ürkütücü bir gerçeği söyledi ve ayaklarım yere kök saldı. Babası müftü, annesi Kur’an Kursu öğretmeni hanım kızımız kendisinin ateist olduğunu okulunun din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenine söylüyor. Ailesi ile birlikte aynı evde yaşamak istemediğini, onlardan nefret ettiğini ve ayrı bir evde yaşamak istediğini söyleyerek öğretmeninden yardım istiyor.

Eyvah ki eyvah. Söylenecek bir şey yok. Sözün bittiği yerdeyiz. Çocuklarımız sosyal medyanın işgali altında karanlık sokaklar ve dehlizlerde yol alıyorlar. Dininden, diyanetinden, kültüründen, örfünden, geleneklerinden ve medeniyetinden çalınıyor ama anne babalar hala dünyalık peşindeler. Çok daha vahim şeyler duyuyorum ama burada paylaşmaya kalemim varmıyor. Allah encamımızı hayırlı eylesin.