Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Abdullah ALTAŞ


İTALYA BAŞBAKANI  MARİO  DRAGHİ

İTALYA BAŞBAKANI  MARİO  DRAGHİ


13 Şubat 2021 yılında İtalya başbakanlığına uçtu uçtu yapılarak getirilmiş çiçeği burnunda başbakanı. (eskiden, bebek yaştaki çocukları eğlendirmek için, büyükleri, çocuğun birer taraf kollarından tutarak, 'uçtu! uçtu! diyerek eğlendirilirdi )

İtalya Başbakanı Draghi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için "Diktatör" demiş. Gerçi biz, İtalya başbakanına ismini sormamıştık ama kendini, bize adını söyleyip tanıtmış oldu.

Kim bu İtalya başbakanı Draghi?

Kariyeri, ömrü bankacılıkla geçmiş bir kişi. Geçmişine baktığımızda siyasetin politikanın içinde göremiyoruz. Belliki acemiliği var, siyasi tecrübesi yok. Üstelik yetmişüç yaşında... Zihni melekelerinin zayıfladığı bir yaşta... Bedeni olarak çevikliliğin enerji ve hareketliliğin azaldığı bir yaşta bundan hangi hizmeti ve verimliliği alacaklar ki, bunu başbakan yapmışlar... Vardır herhalde bir bildikleri...

Başbakan dediğin, oradan oraya koşacak, gecesi gündüzü olmayacak, terleyecek, yorulacak... Top

lantılara gidecek...    Tüm bu icraatları,  ömrü bankacılıkla geçmiş  siyasi tecrübesi ve bilgeliği  olmayan  yetmişüç yaşındaki kişi...  İtalya'ya başbakan yapılmış olan bu kişi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan için, "Diktatör" ifadesini kullanıyor. Birde utanmadan "ne yazık ki ulusal çıkarlarımız için ilişki kurmak durumundayız" diyor.

Bunun pisliğini temizlemek İtalya'nın diğer yöneticilerine düşecek... Dil, bir insanın saadeti de olabilir, felaketi de... İtalya'nın dünyaca ünlü diktatörü "Mussolini" 1945 yılında öldü. İtalya'nın "uçtu! Uçtu!" yapilarak Başbakan'ı olan Draghi de 1945 yılında doğdu aralarında çok bir fark yok! Öyle anlaşılıyor ki Mussolini, yerine veliaht olarak, Draghi 'yi vasiyet etmiş...

İtalya başbakanı, Mario Draghi, faşistliğin  kültür olarak yaşandığı bir ülkede doğup büyüdüğü bilinçaltında böyle bir kültür olduğu için başkasını da öyle görmektedir.

Nasreddin hoca'ya sormuşlar, Hoca! Milleti nasıl bilirsin?   Hoca cevap verir:  Kendim gibi bilirim!

Görebildiğimiz kadarıyla son yıllarda İtalya ile Türkiye arasında ticari ilişkiler, diğer ilişkiler iyi gidiyor.

İtalya başbakanı Mario Draghi, bir çuval inciri berbat edebilir... "Konuşabilmek"  ile "konuşmayı bilmek" arasında fark vardır. Demek ki, İtalya'ya, konuşmayı bilmeyen kişiler "Başbakan" olabiliyormuş...

Bunlar utanmayı bilmedikleri için fazla şey yazmak istemiyorum.

"İnsan insanın aynasıdır. Kişi kendisi nasılsa, karşısındaki insanı öyle görür." Hz. Muhammed (s. a. v)

"Kötü insan hiç kimseye iyi niyet beslemez, çünkü o, herkesi kendi gibi görür."  Hz. Ali

"Sessizliğim asaletimdendir. Her söze verecek cevabım var. Bir lafa bakarım laf mı diye? Birde söyleyene bakarım adam mı diye?" Mevlana.

"İnsan kalbinde ne taşırsa dünya'yı da öyle görür". Goethe