Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Tevrat İŞLEYEN


KALBURÜSTÜ SÖZLER

KALBURÜSTÜ SÖZLER


 

Dünyada babayiğit geçinen o kadar çok hayta ve sahte kabadayı var ki, sayamazsınız! Hâlbuki bir şey yapmak isteyen babayiğit ortaya çıktığında ya ortalığı inletmeli ya da bir kenara çekilip olan biteni izlemeli.

Şu âlemde ne yaptığını, ne konuştuğunu ve nasıl davrandığını bilmeyen onca insan var. Hal böyle olunca o ne yaptığını, ne konuştuğunu bilmeyenlere, yaptığı her şey doğru geliyor.

Edep denilen utanma, çekinme, sıkılma ve incelik duygusu kalbin sesi, aklın tercümanıdır. Öyleyse herkes edebi kadar akıllı, aklı kadar şerefli ve şerefi kadar kıymetlidir.

 

ELEKTEN GEÇİRİLMİŞ SÖZLER

• Bizim en büyük zaafımız gurura kapılmak. Şartlar ne olursa olsun mutlu olmak ve mutlu yaşamak istiyorsak önce gururu bırakmalıyız, sonrada gönül almaya çalışmalıyız.

• Fikir dediğimiz görüş ve düşünceler stok edildiği beynin değil, ikrar eden dilin ürünüdür.

İnsan hayatta ne olursa olsun veya hangi işle iştigal ederse etsin, önce nefsinin öğretmeni, sonrada vicdanının öğrencisi olmalıdır.

İnsanları çaptan düşüren ve değersiz hale getiren dış görünüşleri değil, bizatihi iç görünüşleridir.

İnsan başkalarını acımasızca eleştirmemeli hatalarından ders çıkarmalıdır. Kaldı ki, bizim hata yapacak kadar uzun zamanımız olmayabilir.

• Yarınımızı ve geleceğimizi iyileştirip güzelleştirmenin tek yolu bugün neyi yanlış yaptığımızı bilmek ve gardımızı o doğrultuda almaktır.

 

ŞÜNDÜREN ÖZLÜ SÖZLER

• Kazanıp ta elde ettiğimiz para hür yaşamanın aracıdır. Fakat peşinde koştuğumuz para, tam tersine köleliğin habercisidir.

• Ele avuca sığmayan ve yerinde duramayan yirmi yaşındaki bir insan, kendince dünyayı değiştirmek ister. İnsan yetmiş yaşına gelince, yine dünyayı değiştirmek ister, ama başaramaz. Nihayet dünyayı değiştirmeye muvaffak olamayan insanın kendi dünyası değişir.

• Kendini mesleğine adamak çok önemlidir. Sıradan bir öğretmen hep anlatır. İyi bir öğretmen anlatmakla kalmaz, açıklar. Yetenekli bir öğretmen yapar ve yaşatır. Kendini mesleğine adayan büyük öğretmen ise ilham kaynağı olur.

• Malum; günün birinde hepimiz sonsuza denk susacağız. Onun için sevdiklerimize seni seviyorum demeyi ihmal etmeyelim.

• ‘Sıratı müstakim’ yani yolun dost doğrusu bizim için çok önemlidir. Hal böyle olunca doğru yolda yürüyen bir topal, yoldan çıkan iyi bir maratoncuyu geçebilir.

• Aklını iyi kullanan bir insan susuyorsa düşünüyor demektir. Suskunluk halini bırakıp konuşuyorsa zikrediyor demektir. Şayet böylesi bir insan hem susuyor, hem de konuşmuyorsa ibret alıyor demektir.