Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Abdullah ALTAŞ


“KATİL!" DEMİŞ...

“KATİL!" DEMİŞ...


Amerika Birleşik Devletleri  Başkanı Biden, Rusya Federasyonu Başkanı Putin için "Katil" demiş.

Bir insanın çeşitli konularda hatası da, günahı da, kabahati de olabilir. İnsan bu...

  Herhangi   bir   devleti yöneten insanda böyledir, hatası da sevabı da olabilir... Teorik olarak bu böyledir

 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden, Rusya Federasyonu Başkanı Putin'e bir televizyon söyleşi sinde bir konuda kızmış olacak ki, o'na "Katil" "Bedel ödemesi gerekir" demiş. Söylenen bu sözlerde insanın aklına takılan bir soru işareti  söz konusu.  Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden, Rusya Federasyonu başkanı Putin'e kızgınlığını ifade etmek için şöyle de diyebilirdi. "faizci" "sömürgeci" "diktatör"   bu kelimeleri söylemedi de, ilk aklına gelen "Katil" kelimesini kullanmayı tercih etti! Neden bu kelimeyi kullandı?

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Biden farkında olmadan bilinçaltı olarak mı bu kelimeyi kullandı? Katil olan birisi karşısındakinin de katil olabileceğini düşünür. Bilinçaltı, yaşantımızdaki deneyimlerden oluşur. Bu bir deneyim sonucu söylenmiş söz olabilir mi?

Nasreddin Hoca 'ya sormuşlar:"Hocam milleti nasıl bilirsin?"

Nasreddin Hoca da cevâben : "kendim gibi" demiş.

İnsan dilinin altında gizlidir. Neye nasıl baktığını ve kim olduğunu dil aracılığıyla ortaya koyar. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden keşke  böyle bir söz söylemeseydi. Çünkü bu sözle ilgili yapılacak olan tüm yorumlar Biden üzerine olur.

(Tencere dibin kara, seninki benden kara.)  Bu sözlerin siyasi sonuçlarının olup olmayacağını ilerki zamanlarda göreceğiz. Rusya Federasyonu Başkanı Putin, Biden'ın kendisi ile ilgili sarfettiği bu kelimeyi bu cümleyi ihtimalki unutmayacaktır. Putin, kendi şahsına yapılan bu saldırı ve hakarete nasıl cevap verecektir bunu zaman gösterecektir.

"Ağzınızdan çıkanlara daima dikkat edin. Çünkü bir sözü unutmak bir yüzü unutmaktan çok daha uzun zaman alır." (Louis Aragon)