Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Mehmet Ali AYDIN


KİMİN HABER VERDİĞİNE İYİ BAKIN

KİMİN HABER VERDİĞİNE İYİ BAKIN


Yüce Allah (cc) Hucurat suresi 6. ayette biz Müslümanlara şöyle buyuruyor:

"Ey iman edenler! Eğer fasık (hak yoldan sapmış) bir kimse, size size herhangi bir haberle gelirse, o haberi iyiden iyiye tahkik edin (doğru olup olmadığını bilinceye kadar araştırın), böyle yapmazsanız gerçeği bilmeden o haber sebebiyle) herhangi bir kavme sataşırsınız da sonra yaptığınıza pişman olursunuz."

Günümüzde teknolojinin gelişmesi, haber kaynaklarının çoğalması ve televizyonlarda sadece dedikodu ile haber programı diye bize yutturulan magazin programlarında akla hayale gelmeyen bir sürü insan fıtratıyla dalga geçen asparagas haberler beynimize enjekte edilmektedir.

Fıtratımız gereği de bunların çoğunun araştırma gereği bile duymadan doğruymuş gibi kabul ediyoruz. Hele haber bize yakın kaynaklar tarafından veriliyorsa, kesin doğru olduğuna inanıyoruz. Bize yakın olmayan kaynaklar doğru da olsa şüphe ile yaklaşıyoruz. Bu haberleri hiç araştırma gereğini hissetmiyoruz.

Halbuki Müslümanın yapması gereken, o haberin kaynağını öğrenmek, doğru mu değil mi araştırmak ve doğruluğunu tespit ettikten sonra inanmaktır.

Diyebiliriz ki; o kadar çok haberle karşılaşıyoruz ki hangi birini araştıralım. O zaman her habere inanıp, ona göre hüküm vermemeliyiz. İnsanları ya da toplumları duyduklarımızla yaftalayıp, yargılamamalıyız. Son pişmanlık fayda vermez.

Amerika'da birisi bir olaydan dolayı suçlu bulunmuş ve 40 yıl hapse mahkum olmuş, cezasını çeken adamın suçsuzluğu tahliye olduktan sonra anlaşılmış ve ABD bu adama yattığı yılların tazminatını ödemek zorunda kalmıştı. Ama kırk yıl hapiste geçen hayatın tazminatla telafisi mümkün mü?(bir haberde duymuştum)

Bizde başkaları hakkında söylenen her şeye inanıp sonra da pişman olmamak, o insanların, ya da toplumların günahına girmemek için önümüze sürülen her habere inanmamalıyız.

Bazı hata ve yanlışların sonradan telafisi mümkün olmayabilir. Bazen gözümüzün gördüğü bile bizi yanıltabilir ki, duyduklarımız haydi haydi yanıltıcı olabilir.

Acıda olsa gerçeğin peşinde olalım.

20 EYLÜL 2020

Mehmet Ali AYDIN

77