Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Abdullah ALTAŞ


KIZ-ERKEK, ERKEK - KIZ ARKADAŞLIĞI

KIZ-ERKEK, ERKEK - KIZ ARKADAŞLIĞI


Çocukluğumuzu yaşadığımız dönemlerde anne  ve babaların birçoğu, çocukları daha ilkokula gönderirken şöyle bir tenbihte bulunurdu. "oğlum! kızım! sınıfınızdaki temiz ve çalışkan arkadaşlarla oturun haylazlık yapan, dersine çalışmayan arkadaşlarınızdan uzak durun! derlerdi. Anne babaların bu öğütleri aynı mahalledeki oyun arkadaşları için de söz konusu idi.

  Anne ve babalarımız bizleri bu şekilde zararlı arkadaşlardan korumaya çalışırken, bir yandan da doğruluk, dürüstlük gibi erdem ve faziletleri bizlere kazandırarak eğitmeye çalışırlardı.

  Erkek için, erkek arkadaş, kız çocuğu içinde kız arkadaş zararlı olabilirdi.

   Yıllar içerisinde, yaşam biçimi değişti, nesil değişti, kültür değişti, Kız arkadaşı - Erkek arkadaşı zarureti! doğdu.

    Özlemini çektiğimiz Avrupa'dan bazı konularda hala geri kalmışlığımız vardı. O' da Kız--erkek arkadaşlığının hala Avrupa standartlarında olmayışıydı, o da gerçekleşti. Ülkemizde bu tarz arkadaşlık öyle yaygınlaştı ki televizyon dizileri bu tarz arkadaşlığı özendirmekte, erkek veya kız arkadaşı olmayanlara bir eksiklikmiş gözüyle bakılmakta, neredeyse bu tarz arkadaşlığa hukuki bir statü vermeye çalışılmaktadır.

Muhafazakar anne ve baba dahi bu tarz arkadaşlığa müdahale edememekte  ya görmezlikten gelme veya istemeyerek te olsa kabul etmek zorunda kalmaktadır.

  Anne ve baba, çocuğuna telkin yoluyla da olsa baskı kuramamakta, toplum bu tarz arkadaşlığı kanıksar hale gelmektedir.  Anneler ve babaların, çocuklarını  daha küçük yaşlarda iken korumaya, geliştirmeye çalıştıkları gibi ileriki yaşlarında dengeyi gözeterek onlara sahip çıkması, hataya düşmemesi, zarar görmememesi için telkinlerde bulunmasından daha doğal ne olabilir.

  Müslümanlar arasında çirkinliğin yayılmasını arzu eden, aile anlayışını yıkmaya çalışan zihniyet mensupları, basınıyla, televizyonu ile, kendi sivil toplum kuruluşu, sosyal medyası ile ülkemizde az veya çok dinine bağlı, bu konuda dengeli bir görüşe sahip muhafazakar insanımızın adeta ağzını tıkamaya çalışmaktadır.

    Bu zihniyetin, kız- erkek, erkek - kız arkadaşlığını savunmadaki amacı : kız ve erkek arkadaşlığı meşru olsun, her iki tarafta istismar etmeden düzgün bir iletişim kursunlar, değildir.

    Bu zihniyetin amacı : bu gençler, dürüst bir iletişim ve arkadaşlık neticesinde birbirlerine aşık  olup yuva kurabilirler, değildir.

  Bu söz konusu zihniyetin amacı kendi kafalarında olan yaşam biçimini başkaları üzerinde de görmek istemektedirler.  Bu tarz arkadaşlıkların çoğu maalesef istismar edilmekte, iletişim,' meşru, dürüst, dengeli bir şekilde sürmemekte, zarar görenlerin ne yazık ki çoğu kızlarımız olmaktadır.