Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Tevrat İŞLEYEN


KOCA YÜREKLİ İNSANLAR

KOCA YÜREKLİ İNSANLAR


Dünyaya gelmemize vesile olan ana babalarımız bizim en değerli varlıklarımızdır. Şüphesiz onlar, hayattaki en fedakâr, cefakâr ve en sadık dostlarımızdır. Varlığımız, sağlığımız için canlarını seve seve vermeğe hazırdır onlar. Yemezler; yedirirler, giymezler; giydirirler. En büyük istekleri bizim başarılı, sağlıklı ve mutlu olmamızdır. Buna karşılık biz de ana babalarımıza ölmez sevgi bağlarıyla bağlıyız. Varlığımız ancak onlarla bir anlam taşımaktadır.

Bizi hayata getiren, yaşamayı, gülmeyi, erdemi, sevgiyi ve bütün insanca şeyleri öğreten ana babalarımızdır. Sevginin ilk ve içten şeklini onlardan öğreniriz. Hayata bağlanmamız ve insanlığı sevmemiz hep onların sayesindedir.

 Ana ile çocuk arasındaki bu bağ ve sevgi, şüphesiz kutsal bir anlama sahiptir. Fedakârlığı ödenemeyecek kadar büyük olan bu kutsal varlıklara karşı bizim de birçok görevlerimiz vardır. Onları sevgilerin en derin ve en ölmezi ile sevmek, saymak bu görevlerin başında gelir.

 Ana babalarımız bizim içten içe inanç kaynağımızdır. Onların yaptığı her şey bizim iyiliğimiz içindir. Onlara karşı çıkmak, isteklerini yerine getirmemek, kalplerini kırmak günahların en büyüğüdür, affedilmez bir nankörlüktür. Onların verdiklerini küçümsemek ve kusurlu bulmak aslında kendimizi küçümsemek demektir.

“Cennet annelerin ayakları altındadır.” mealindeki hadis ışığında düşünmek gerekirse, anne babanın duasının ne kadar önemli olduğunun farkında olarak yaşamak o kadar önemli ki, hem dünya hayatımızın mutluluğu ve huzuru, hem de ahiret hayatımız için olmazsa olmazlardandır.

Etrafınıza baktınız mı hiç? Yani anne babasına iyilik yapan ve yapmayanların hayatlarına! Anne ve babasını hoşnut eden kimse huzurlu ve mutludur. Onun evladı da onu mutlu etmeye ve memnun etmeye çalışır. Hele bir de evladına sürekli dua eden bir anne baba varsa arkamızda sırtınız yere gelmez işte o zaman.

Şunu unutmamalıyız ki, onların kendi şartları içinde verdikleri, yaptıkları her şey kendi iyiliğimiz ve mutluluğumuz içindir. Bu anlamda aslolan; anne ve babamıza iyilik edip ve ihsanda bulunmaktır. Bunu kesinlikle yapalım ki, çocuklarımızda bize karşı itaatkâr ve hürmetkâr olsunlar. Bu anlamda ahirete irtihal eden tüm anne babalarımızı rahmetle anıyor. Dünyada olan anne ve babalarımıza da sağlık, sıhhat, afiyet ve mutluluklar diliyorum.