Bugün, 23 Ekim 2024 Çarşamba

Muzaffer GÜNAY


"KUR'AN'I ANLAMA" (1)

PROF. DR. CELAL KIRCA HOCA'MIN HAZIRLADIĞI ÇOK ÖNEMLİ BİR ESER


PROF. DR. CELAL KIRCA HOCA'MIN HAZIRLADIĞI ÇOK ÖNEMLİ BİR ESER:

"KUR'AN'I ANLAMA" (1)

-Hayatın İçinde ve Hayatla Birlikte- 

440 sayfalık eserin konusu itibarı ile Türkiye'de bir ilk çalışma olduğunu tahmin ediyorum. Şahsen Konusu bakımından şimdiye kadar yazılmış buna benzer bir eser görmedim, duymadım da.  Bilen varsa, ben de haberdar olmak isterim. 

Herkes biliyor ki, tefsir ve meal kitapları mebzul (bol) miktarda mevcut. 

Kur'an'ı aslından okumak, elbette en faziletli ibadetlerdendir. Bunu her Müslüman bilir. Ne var ki, Kur'an, sadece okunmak için gönderilmemiştir. Çağlar boyunca, camilerde, evlerde, medreselerde, cenazelerde, dini merasimlerde okunmuş ve okunmaktadır.

Öte yandan, Araplar hariç, Müslümanların tarihten beri, Kur'an'ı anlayarak okuyup amel ettiklerine dair bir kayda rastlanmadığı keza bilinen bir şeydir. 

Şüphe edilemez ki, güzel sesle tilavet olunan/okunan Kur'an, dili ve dini ne olursa olsun dinleyen her insanı derinden etkiler. Nitekim, müşriklerden bazılarının fırsat bulduklarında geceleri Müslüman hanelerin yakınlarına kadar gitmekten kendilerini alamadıklarını kaynaklarda görmekteyiz.

Fakat, Kur'an, sadece okunmak için değil, uygulanmak için indirilmiştir. 

Şu hususun altını bilhassa çizmekte yarar hatta zorunluluk olduğunu düşünüyoruz. Kur'an, HAYAT KİTABI olarak nazil olmuştur. O nedenledir ki, Kur'an'ı anlamak ve uygulamak için önce ANLAMA'ya ihtiyaç olduğu izahtan varestedir.

Hocamın değerli çalışması, bu bağlamda bir başucu eseridir. Kitapta geçen şu ifade, anılan kitabın ne kadar önemli olduğunu göstermeye kafidir:

"KUR'AN, İÇİNDE HAZIR ÇÖZÜMLERİN BULUNDUĞU BİR BİLGİ AMBARI DEĞİL, KENDİSİNDEN ÇÖZÜM ÜRETİLEN BİR BİLGİ KAYNAĞIDIR. ÇÜNKÜ, O'NUN KENDİSİNE ÖZGÜ MANTIK YAPISI VE ÜSLUBU İLE VERDİĞİ BİLGİLER, ÇÖZÜM YOLLARINI GÖSTEREN VE İNSANA KILAVUZLUK EDEN BİLGİLERDİR. 

.......İNSANA AİT BİLGİLER, NASIL KAVRAMLARLA İFADE EDİLİYORSA, KUR'AN'DA YER ALAN BİLGİLER DE KAVRAMLARLA İFADE EDİLİR. BİR BAŞKA İFADE İLE KUR'AN, DİL İLE ANLATILMIŞ BİLGİLERİ, İLKE VE KURALLARI İHTİVA EDER.(İÇERİR.)

Bir önemli noktaya vurgu yapmak, zaruri görünüyor ki şöyle :

"HER MÜSLÜMANIN KUR'AN'IN HER AYETİNİN MANASINI ÖĞRENMESİ TEORİK OLARAK MÜMKÜNSE DE, PRATİKTE MÜMKÜN DEĞİLDİR. FAKAT NAMAZDA OKUNAN KÜÇÜK SURELERİ AKLİ MELEKESİ YERİNDE OLAN HER YETİŞKİN İNSAN KOLAYCA ÖĞRENEBİLİR. FAKAT TAMAMINI ÖĞRENMEK İÇİN CİDDİ BİR EĞİTİM VE ÇABA GEREKİR. ANLAMAK İÇİN BİZZAT OKUMAK ŞART DEĞİLDİR. DİNLEMEK DE BİR ÖĞRENME, ANLAMA METODUDUR. YETER Kİ İNSAN AZMETSİN...

(DEVAM EDECEK.)