Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Mehmet Ali AYDIN


KURBAN BAYRAMI

KURBAN BAYRAMI


 

Bu günlerde beyaz eşya satıcıları "derin dondurucu" satışlarının arttığını ve müşterilere mal yetiştiremediklerini söylüyorlar. Bunun her Kurban Bayramı öncesi yaşandığını belirtiyorlar.
Müslümanlar kurban bayramında kestikleri kurbanların etlerini "derin donduruculara" koyarak bir yıl boyu yedikleri ve bazılarının bu etleri gelecek yıla kadar sakladıkları söyleniyor.
Halbuki dinimize göre kesilen kurban etleri üçe ayrılır, bir bölüm
ü fakir fukaraya, bir bölümü eşe dosta ve akrabaya ve klan bir bölümde kesenlere kalır. yani kesilen kurbanların etleri uzun vadede saklayıp, yıl içinde kullanmak ve et ihtiyacını karşılamak için değildir.
Her şeyi amacından uzaklaştırdığımız gibi kurban ibadetini de ne yazık ki et kesme olayına dönüştürdük.
İşin bir başka boyutu da kurban alırken kilo ile pazarlık yapılıyor, hayvan şu kadar gelirse şu kadar para, etin kilosu mesela 45 lira gibi pazarlıklar söz konusu.

Hz. Mevlana şöyle buyuruyor:
"Teni aşırı besleyip geliştirmeye bakma! Çünkü o, sonunda toprağa verilecek bir kurbandır. Sen gönlünü beslemeye bak! Yücelere gidecek ve şereflenecek odur..."
"Cesedine yağlı-ballı şeyleri az ver.. Çünkü tenini fazla
besleyen, nefsani arzulara düşüyor ve sonunda rezil olup gidiyor."
"Ruha manevi gıdalar ver. Olgun düşünüş, ince anlayış ve ruhi gıdalar sun da, gideceği yere güçlü-kuvvetli gitsin."

Hz. Mevlana'nın dediği gibi teninizi beslemekten ziyade ruhunuzu, maneviyatınızı besleyin gıdalandırın.
Bütün Müslüman kardeşlerimizin Kurban Bayramının mübarek olmasını diliyorum. Bayramların birlik ve beraberliğimizi pekiştirmesini, birbirimizi düşünmemize vesile olmasını