Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Levent AKTAŞ


MASKE, MESAFE, HİJYEN, AŞI…

MASKE, MESAFE, HİJYEN, AŞI…


Herkes Koronavirüsün ne zaman biteceğini veya ne zaman normalleşmenin olacağını merak ediyor. Ülkemizde ve Dünyada bir yılı aşkın Koronavirüs belasıyla mücadele veriliyor.

Bazı uzmanlar ve fikir beyan edenler farklı tarihler vererek normalleşme sürecinin olacağını söylüyorlar. Ancak toplum olarak normalleşmenin ne zaman olacağını kestirmek zor gibi görünüyor.

Uzmanlar toplumun çoğunun aşılanmasıyla birlikte virüsün bir tehdit olmaktan çıkacağını öngörüyorlar ve bunun içinde vatandaşların mutlaka aşılarını zamanında olmalarını istiyorlar. Aşılanmayla birlikte toplum bağışıklık kazanarak virüsün etkisinin azalacağı konusunda uzmanlar hem fikirler.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yakın zamanda yerli aşı üretimiyle hızlı bir şekilde vatandaşların aşılanarak toplum bağışıklığının gerçekleştirileceğini açıkladı.

Tabi ki şimdilik elimizde aşı olarak iki seçenek var. Biri Çin aşısı Sinovac ve diğeri Alman Biontech aşıları. Hangisi olursa olsun sonuçta aşıların faydası olduğu için aşılanmakta fayda var. Yerli aşı olmak istiyorsanız biraz daha beklemeniz gerekiyor. Çünkü yerli aşı çalışmaları henüz bitmiş değil.

Ülkemizde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteğiyle 17 yerli aşı çalışması yürütülüyor. Bunların Faz-3 çalışmaları tamamlanmasıyla birlikte seri üretime geçmesiyle birlikte aşılanma da hız kazanacak.

Yerli aşıların Faz-3 çalışmaları tamamlanarak seri üretime geçmesi aşıda dışa bağımlılığı da azaltarak Koronavirüs ile mücadelede daha da işimizi kolaylaştıracak.

Tabi ki biz de aşı sırası gelinceye kadar da tedbirlere riayet ederek hem kendimizi ve hem de çevremizi virüs belasından uzak tutmamız gerekiyor. Sonuç olarak bu tedbirler hepimizin sağlığı için ve gerekli önlemleri almazsak sıra bize gelebilir. Hatta çevremizdeki insanlara da sebep olabiliriz. O yüzden de tedbirleri elden bırakmayalım!

Maske, Mesafe, Hijyen… Sağlıkla kalın!