Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Dr. Abdurrahman TOMAKİN


MİDE KANAMASINDA TEŞHİS


Devam...

TEDAVI:

Acil servisde ilk müdahale yapılır. Hava yolu-solunum yolu kontrolü yapılır ve ek O2 verilir.

Damar yolu açılır ve tuz içeren serumlar verilmeye başlanır.

Yine acilen yeterli kan nakli planlanır.

Nazogastrik/mide sonda tüm hastalara takılır. Uygun vakalara mide lavajı yapılır.

Klinik stabil oluncaya kadar kanama diyet protokolüne alınır.

A-İlaç tedavisi:

Somatostatin-octreotide: Varis ve peptik ülser kanamalarında oldukça etkindir.

Somatostatin: – Önce 250 μg iv bolus – Sonra saatte 250 μg sürekli infüzyon (48 saat)

Octreotid: – Önce 25-100 μg intravenöz bolus – Sonra saatte 25-50 μg sürekli infüzyon (48 saat)

 Omeprazole: Tekrar kanamayı azalttığı bilinmektedir.

Diğer tedaviler: – β blokerler varis kanamalarında ilk kanama ve tekrar kanama riskini azaltıyor.

-Balon Tamponat: Varis kanamalarını % 40-80 kontrol eder.

- Bant ligasyon veya skleroterapi balon tamponata tercih edilmelidir.

Hemodinamik stabilizasyon sağlandıktan hasta kliniğine göre yoğun bakım veya servis nakledilir.

Hastaların %80-85'inde basit tedbirlerle kanama durur.

B-Endoskopik tedaviler: Kanama odağının belirlenmesi ve acil terapötik girişim olanağı sağlaması açısından mide endoskopisinin önemi büyüktür. Endoskopik tedavi; yüksek kanama nüksü riski taşıyan olgularda yapılmalıdır. Endoskopik tedavi peptik ülserden kanama bulgularının Forrest sınıflamasına göre aktif kanayan (sızma veya fışkırma) ve "vissible vessel"i olan ülserlere yapılır. Ülser tabanında kabarık pıhtısı olan vakalara da yapılması konusu tartışmalıdır.

Bu tedavi başarısı; işlem sonrası operasyona gidiş, transfüzyon sayısı, hastanede kalış süresi, endoskopik hemostaz yüzdesi, komplikasyon, nüks kanama, ülser iyileşme hızı ve mortalite oranına göre değerlendirilir.

1. Termal tedaviler: Dört farklı tedavi grubu mevcuttur: Laser (Light Amplified Stimulated Emission of Radiation), monopolar elektrokoagülasyon, bipolar veya multipolar elektrokoagülasyon ve heater prob (25).

2. İnjeksiyon tedavileri: Bu amaçla kullanılan başlıca ajanlar; epinefrin (1/10.000), etanol, serum fizyolojik, su, %50 dekstrozun sudaki çözeltisi, fibrin glue, sklerozan ajanlar (polidocanol, sodyum tetradecyl sülfat)'dır. En yaygın uygulama 1/10.000'lik adrenalinden dört kadrana 0.5-1 cc'lik injeksiyonlardır. Kanama nüksü %5'e kadar düşer.

3. Yeni tedavi metotları: Kanamanın durdurulmasında kullanılan diğer metotlar; metalik klips (hemoklips) uygulanması, band ligasyonu endolooplar, argon plazma koagülasyon ve dikiş aletleridir.

Hemoklipsler, ülser etrafındaki dokuda hasar meydana getirmemeleri ve kötü ülser iyileşmesine yol açmamaları ve hastanede kalış süresini kısaltır. Deneyim gerektirir.

Argon plazma koagülasyon tedavisi, kanayan ülserler ve visible vessel lezyonlarının tedavisinde kullanılan efektif bir başka yöntemdir.

-Band ligasyonu, daha çok varis kanamalarında tercih edilmektedir.

C-Cerrahi gereken hastalar 1-Riskli endoskopik bulguları olan, endoskopik tedavi imkanı olmayan veya kanaması endoskopik tedaviye rağmen tekrarlayan, 2-Hemodinamik stabilizasyon için sık transfüzyon ihtiyacı olan, 3-Şok oluşturacak derecede kanayan, 4-Kanaması hastanede tekrarlayan 5-Kanama ile birlikte perforasyonu/delinme olan hastalar

Yüksek riskli hastalar: 60 yaş ve üzeri hastalar, ilk şikayeti hematemez olan hastalar, koagulasyon bozukluğu ve birlikte sistemik hastalık olanlar, büyük ülser kanaması (>2 cm) ve özefagus varis kanaması olanlar, hastanede tekrar kanama olanlar, daha önce cerrahi girişim geçirenler, zor bulunan kan grubu olanlar.