Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Abdullah ALTAŞ


MİLLİ DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA

MİLLİ DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA


 

 

Bir bireyin ve topluımun yaşam biçimine yön veren en önemli etken o birey ve toplumun en kıymet verdiği,  saygı duyduğı dini inançlarıdır.

Biz müslümanlar olarak doğumdan ölüme kadar her türlü eylemlerimizde dinimizin kurallarına uyup uymadığına bakarız. Dinimize uyarsa kalbimiz ve vicdanımız rahattır.

Örneğin yeni doğmuş bir bebeğe dinimize ve kültürümüze uygun bir ad koymak. Dünyaya gelen erkek bir çocuksa sünnet ettirmek.  Yemeğe başlamadan önce elleri yıkayıp, besmeleyle başlamak. Kız olsun erkek olsun evlenme çağına geldiğinde resmi nikahın yanında bir de dini nikah kıydırmak. Küçüğe sevgi,  büyüğe saygı duymasını, helal yoldan geçimini sağlamasını telkin etmek. Terbiyeli yetiştirmek. Yardımlaşma bilincini aşılamak, ölümden sonra Kur’an okutmak. Tüm bunlar yaşam biçimimizi ve kültürümüzü meydana getiren dinimizle olan ilişkilerimizdir.

Biz nasıl böyle bir yaşam biçimine, kültüre sahipsek, birey ve toplum olarak diğer dinlerin ve milletlerin mensupları da kendi dini inancına göre bir yaşamm biçimine ve kültüre sahiptir.

Burada özellikle bizim milletimize has olan bir meziyetten söz etmek istiyorum. O da “yardımlaşma”dır.

Ülkemiz son bir ay içinde hassas bir dönemden geçmektedir. Koronavirüs illeti milletimizi maddi ve manevi yönden etkilemiş bazı konularda yardımlaşma ve dayanışma zarureti doğurmuştur. Şanlı tarihimiz en zor ve imkansız zamanlarda dayanışmanın ve yardımlaşmanın  en güzel örneklerini vermiştir. Millletimiz zorluklar karşısında yöneten ve halkıyla birlikte hareket etmiş nihayetinde ayakta kalmada başarılı olmuştur. Bu yardımlaşma ve dayanışma gerek maddiyat gerekse aktivite şeklinde gerçekleşmiştir.

Milletimiz tarih boyunca olduğu gibi bugün de yardımlaşmanın en güzel örneklerini vermektedir.

Allah göstermesin bir deprem felaketindeen kısa zamanda ve donanımlı bir şekilde yardım kurumlarımız mağdur olanlara ulaşmakta,  ülkemizin en ücra köşesindeki  sade bir vatandaşomız dahi mağdurlara yardım etmek için can atmakta, yardım etmenin heyecanını ve hazzını aramaktadır.

Kur’an-ı Kerim’de Allahüteala “İyilik konusunda yardımlaşın! (Maide 2. Ayet) Peygamberimiz (as)  “İnsanların hayırlısı insanlara faydası dokunandır”  bu sözlerden ilham lamış milletimiz koronavirüs illetinin maddi olarak yıprattığı insanımıza destek vermek için  milli dayanışma kapsamında tüm halkımız gönlünden gelerek, maddi imkanları ölçüsünde büyük miktarda yardım yapmış ve yapmaya da devam etmektedir.

Yazımın başında yardımlaşma ve dayanışmanın bizim milletimize has bir meziyet olduğunu ifade etmiştim.

Bugün batının durumu hazindir. Ülkemizde dayanışma ve yardımlaşma hakimdir.