Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Levent AKTAŞ


NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR…

NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR…


Namaz ibadeti ilk insan ve ilk peygamber Hz. Adem (A.S.) dan itibaren şekli, zamanı ve günlük adedi farklı olarak varlığı bilinen bir görevdir. Allah Rasulü’nün “gözümün nuru” olarak nitelendirdiği namaz, Allah’a imandan sonra ilk farz kılınan ibadettir. Yüce Allah, namazla ilgili “(Resûlüm!) Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir” (Ankebut, 45) buyurarak namazın önemine işaret eder.

 

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli de onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar. Namazı düzgün olmazsa, kaybeder ve zararlı çıkar. Şayet farzlarından bir şey noksan çıkarsa, Azîz ve Celîl olan Rabb’i:

-Kulumun nâfile namazları var mı, bakınız? der. Farzların eksiği nafilelerle tamamlanır. Sonra diğer amellerinden de bu şekilde hesaba çekilir.”

(Tirmizî, Mevâkît 188. Ebû Dâvûd, Salât 149)

Beş vakit namaz olmazsa olmaz. Namaz hayatımızın merkezidir. Şu dünya da hayatımızda yapabileceğimiz en önemli şey namazımızı zamanında kılmaktır. Namaz kılmaya devam ettiğimiz müddetçe yaratana yakın oluruz. Namaz kılanın rahattır canı… Çünkü namaz her hayrın, her iyiIiğin anahtarıdır. Her seferinde yeniden doğrulur ve bunu sadece Allah için yaparız… Ben Müslümanım diyen hepimizin her gün mutlaka yerine getirmesi ve asla ihmal etmemesi gereken, vakitlere bağlı kesin farz olan bir ibadettir.

Resûl-i Ekrem Efendimiz’in nitelemesiyle, namaz mü’minin mi’racı olan bir ibadettir. Kişinin salâh ve felâhının, hayatının diğer alanlarında nasıl bir insan olduğunun göstergesi kabul edilebilir. Çünkü şuuruna varılarak kılınan namaz, insanı her türlü çirkinlik ve kötülüklerden alıkoyar. Her gün beş vakit namaz kılan insan, maddî ve mânevî temizliği şahsında toplamış olur. Namaz, Allah’ın hakkı olan ve kişinin sadece Allah’a karşı sorumluluk duygusuyla yerine getirdiği bir farzdır. 

Rabbim hepimizi namaz kılan kullarından eylesin.