Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Muzaffer GÜNAY


OKUMADAN OKUMAYA FARK OLDUĞUNU HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

OKUMADAN OKUMAYA FARK OLDUĞUNU HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?


 

Bu soru ortaya olsun. Sonrasına bakarız. Okumalar çoktur ve her birinin kendine özel içeriği mevcuttur. Öte taraftan herkes her okumadan anlamaz. Bu iş, bir emek ister. On beş dakika bile kitap okuyamadığını bildiğim Türkçe öğretmenleri mebzul miktarda bulunur maarif camiasında.

Okumanın okunuşu ve yazılışı aynı olsa da çeşit çeşit manalara gelen okumalar olduğunu erbabı bilir.

Bir kaç misal verelim:

Hz. Peygamber Efendimiz'e ilk inen vahiy, İKRA' diye başlar ve devamında 'Yaratan Rabbinin adı ile oku..."emri yer alır.

Okuma, sadece yazı okumak olarak algılanmamalıdır. Bir ağacın dibine oturmuş biri elinde yazı olmadığı halde derinlikli bir okuma halinde olabilir. Varlıkların grünmeyen ve görünen yüzlerini okumak emredilmiştir Müslümanlara. Nsasreddin Hocamız, bir ceviz ağacının altında otururken kafasına bir ceviz düşer. Hocamız, bu hadiseyi okur. Oysa, elinde kitap olmalı idi demek mümkündür. Lakin, buradaki okuma şöyle olabilir: 'Ya bu ceviz, kabak büyüklüğünde olsaydı, şimdi ben, ölmüş olabilirdim. Öyle ya, kabak büyüklüğündeki ceviz, insanın tepesine inerse, sağ kalma ihtimali çok düşük olur; akıl ve tecrübe böyle der. Burada bir İlahi hikmet var: Nedir o? Şudur: Allah, yarattığı eşyayı (her şeyi) çoğunluk olarak insan için yaratır. Allah istese idi, dalda kabak gibi ceviz yaratamaz mı idi? Elbette yaratırdı. Fakat, hikmetine mugayir olurdu. Allah'ın yarattığı hiç bir şey, anlamsız olamaz. Her şeyin bir görünen, bir de görünmeyen tarafı ve manası olduğuna şüphe edilemez. 

Bir yazıyı okuma kuşkusuz net manası ile bildiğimiz okuma eyleminin kendisidir. Fakat, kabak iriliğindeki bir cevizden söz etmek anlamsız olur. El hasıl, her şey, ilahi irade ve yasaların ürünüdür. 

Beddua okuma.. Bakınz bu da bir okuma türü.. Ezan Okuma .. Sayfadan okunmaz ezan. Makamına uygun olarak nida edilir. "Bana hikaye okuma.." dan kasıt , lüzumsuz şeylerle beni meşgul etme.. demektir. Nazar okuma, kitaptan değil, ezberden okumaktır. Evrenin gizemlerini çözmeye çalışan da aslında bir tür okuma yapmaktadır. 

"Senin canına okurum"diyen, karşı tarafı tehdit etmiş olur. 'Bana masal okuma.." diyen, muhatabının resmen yalancı olduğunu faş etmiş olmaktadır.

En hayırlı okuma eylemi, şüphesiz Kur'an ve Hz. Peygamber'in hadislerini ve sünnetlerini öğrenmek ve uygulamaktır.