Ordu’nun tarihi hakkında birbiri ardına kitaplar hazırlanıp yayınlanıyor. Bu bağlamda kıymetli hemşehrilerimiz Prof.Dr. Bahaeddin Yediyıldız ile Prof.Dr. Necati Demir’i özellikle yad etmek gerektiğini düşünüyorum. İlki, eserlerinde önce Mesudiye Kaleköy’ü ikinci olarak Ordu Eskipazar’ı (Bayramlı Kazası olarak geçer tarihi kaynaklarda) başşehir yapan ve buradan Samsun-Trabzon-Gümüşhane ve Sivas ‘a kadar olan geniş coğrafyayı Trabzon Rum Tekfurluğundan alarak vatan yapan Hacı Emir Oğulları Beyliği’ne yer verdi; ikincisi müstakil bir kitap yazdı. Az bir hizmet değil.
Bahsedilen bölge, tarihi kaynaklara göre,Trabzon’un fethinden ( 1461) tam bir asır önce Türk yurdu haline getirilmiştir.
Son bir yıldan beri Hacı Emir Beyliği hakkında belirli aralıklarla değişik etkinlikler ve çalışmalar yaptık ve yapmaya devam etmekteyiz. Maksadımız tarihimizi kaynaklardan hareketle aydınlatmak ve toplumu bilinçlendirmektir. Karınca, kararınca, kıt imkanlarla..
Çalışmalarımızın öncüsü değerli dostum İsmail Kahraman’dır. Aslen Giresunlu olan İsmail Bey, aslında kamuoyunun yakından bildiği bir değerimizdir. 30 yıldır belgeseller hazırlıyor ve sahipliğini yaptığı Devr-i Âlem TV’de yayınlıyor. Ayrıca TGRT başta olmak üzere bir çok tv kanalında da yayınlanmakta bu belgesel programlar. İsmail Kahraman, bir çok ülkeyi de gezip dolaşarak belgeseller hazırlamaktadır. Çok yönlü, oldukça enerjik bir belgesel yönetmeni. Ben kendisini ekranlardan tanıyordum zaten. Geçen yılın sonlarında Ordu’ya geldiğinde tanıştık ve o gün bu gün sık sık çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Minnettarız kendisine.
---------------------------------------------
Araştırmacı-Yazar Haydar Yıldırım da tüm bu çalışmalarımızda bizimle oldu. Haydar Bey, canlı bir tarih. Milli Şuuru yüksek. El’an birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Kıymetli dostum, canlı bir tarih. Milli Şuuru yüksek. Çok okuyan, çok araştıran değerli bir kimlik. Nitekim, Hacı Emir Beyliği hakkında birkaç seneden beri araştırmalar yapıyor,belgeler topluyor. Dahası tamamen Hacı Emiroğulları’na özgü çaplı ve kaynak bir kitap hazırlıyor. Önümüzdeki aylarda basılacak inşallah.
---------------------------------------
E. MİLLİ EĞİTİM-GENÇLİK VE SPOR BAKANI METİN EMRİOĞLU’NUN ZİYARETİ
Özal Hükümetinin Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı sayın Metin Emiroğlu, Altınordu Belediye Başkanı Sayın Aşkın Tören’in davetlisi olarak geçtiğimiz Pazartesi (18 Kasım-2019) Altınordu’daydı.
Sayın Metin Emiroğlu soyadından da anlaşılacağı üzere bir Hacı Emiroğulları Beyliği evladı . Aslen Malatya-Arapgirli. On beş yıl önce öğrenmiş, dip atalarının( Hacı Emir Beyleri) Ordu’yu başşehir ( Mesudiye ardından Eskipazar) yaptığını ve buradan tüm Doğu Karadeniz bölgesini Trabzon Tekfurluğundan 12 bin kişilik ordusu ile savaşarak aldığını. Arapgir’de yaşayan dedelerinden kalma 220 senelik muhteşem konağı Hacı Emiroğulları Müzesi haline getirmek suretiyle VEFALI EVLAT olduğunu göstermiş. Yetinmeyerek ataları hakkında yazılan eserleri temin ederek ücretsiz dağıtmış.
2
Sayın Bakan ilk olarak Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören’in konuğu olarak makamında ziyaret etti. Bizimde hazır bulunduğumuz ziyaret esnasında yapılan sohbetin ana teması, Hacı Emiroğulları Beyliği oldu tabiatıyla. Bakan Bey, şehrin münasip bir yerine Hacı Emir Beyleri ile ilgili bir DUVAR RÖLYEFİ’nin yapılması temennisini dile getirdi. Başkanımız daha anlamlı bir düşüncesini paylaştı: HACI EMRİOĞL U BEYLİĞİ MÜZESİ..
Haydar Yıldırım, son aşamasına getirdiği HACI EMİROĞULLLARI TARİHİ çalışmasından bahsederek sohbete dahil olarak önemli bilgiler paylaştı. Tam bu esnada Metin Emiroğlu, Başkan Bey’e: “ Belediye olarak yardımcı olursunuz inşallah..” dileğinde bulundu. Başkan, “İnşallah” dedi.
Bir müddet sonra Haydar Bey ile makamdan ayrıldık.
Bakan Emiroğlu ise beraberindekilerle , Vali Bey ve ardından ODÜ Rektörü’nü ziyaret etmek üzere Belediye’den ayrıldı.
Saat 15.30’da Hacı Emiroğulları’nın Yönetim Merkezi olan Eskipazar’a geldi. (Biz önceden gitmiştik.) Tarihi camiyi ziyaret ettikten sonra avluda bir basın açıklaması yaparak Hacı Emir Beyliği hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu. Daha sonra Boztepe’ye çıktık. Yarım saat kadar kaldıktan sonra konferans için Ordu Kültür Sanat Merkezi’ne intikal ettik. Proğram, Belgesel Yönetmeni İsmail Kahraman’ın Metin Emiroğlu ile Arapgir’deki Hacıemiroğlu Konağındaki söyleşisini içeren 17 dakikalık belgesel filmin gösterimi ile başladı. Çok beğenildiğinin altını çizmek isterim.
Bilahare Belediye Başkanı Aşkın Tören yaptığı açılış konuşmasında Hacı Emiroğulları’nın Ordu’yu başşehir yapmasının öneminden bahsederek kıymetli bilgiler paylaştı.
Bakan Emiroğlu, katılımcılara teşekkür ederek başladığı özlü konuşmasına şöyle devam etti:
“ Türk Milleti’ne yönelik gizli-açık yapılan kötü niyetli çalışmalara karşı uyanık olmalıyız. Karadeniz bölgesinin Fatih tarafından fethedildiği anlatılır dilden dile. Oysa gerçek öyle değil. Cennet vatanımıza sahip çıkma bilincini kazanmalıyız. Ordu ve tüm Doğu Karadeniz bölgesinin fatihi Hacı Emiroğulları Beyliği’dir.
Öte yandan,Hacı Emir Beyliği hakkında ilk çalışmaları yapan Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız ve Prof.Dr. Necati Demir hocalarımıza şükran borcumuz vardır.
Ordu Tarihi’nin Valilikçe müfredata konması çok iyi olur. “
THM Şefi Şenel Gök ve ekibinin seslendirdiği Ordu Türküleri programa ayrı bir tat ve renk kattı.
Katılımcıların büyük takdirini toplayan “HACI EMİROĞULLLARI BEYLİĞİ-BAŞŞEHİR ORDU” Programı Belediye Başkanımızın Bakan Bey’e plaket sunumu ile sona erdi.
Bu vesile ile Sevgili Başkanımız Aşkın Tören Bey’e ve emeği geçenlere derin şükranlarımızı sunmayı bir görev kabul ederiz.