Muzaffer GÜNAY

Tarih: 21.07.2022 07:34

ORDU'NUN MANEVİ ÖNDERLERİNDEN BUHARALI ŞEYH ŞAKİR EFENDİ

Facebook Twitter Linked-in

 (kısa bilgilendirme)

Bu büyük zat, Nakşibendi Şeyhidir. Buhara, Nakşibendi tarikatının doğduğu bir şehir olup Orta Asya'dadır. Bahaeddin Nakşibend'in halifelerinden olan Muhammed Parsâ, 1420 yılında gittiği Hac'da, Hz. Peygamber Efendimiz'in mübarek kabrini (Ravza-i mutahhara) ziyaret ettiği günün ertesinde vefat edip Medine'de defnedlmiştir. Bu yüzden o yıllarda Medine Vilayetine bağlı Medine Sancağı'na gidip inzivaya çekilerek ibadet etmek (mücaveret) Buhara kökenli Nakşibendiler için özel bir önem taşımaktadır. Buharalı Şeyh Mehmet, Buharalı Şeyh Necmeddin gibi bir çok şeyhin bu amaçlarla Medine'ye gittiği görülmektedir.

Nitekim Şeyh Hacı Şakir Efendi'nin de mücavereten (Peygamber Efendimize komşu olmak) bir müddet Medine'de kaldığı ancak , bir müddet sonra 1853-56 Kırım Savaşı dolayısıyla cihat etmek amacıyla (manevi olarak) döndüğü ve tekrar Medine'ye dönerek orada Şeyhlerinin yanına gömülmek için kendisine bir mezar yapılmasını istediği, devlet tarafından bu talebi kabul edilmeyince de Trabzon ve Erzurum tarafına geçtiği ve daha sonra da Ordu'ya geldiği anlaşılmaktadır. (1861).

14 Safer 1278( 21 Ağustos,1861) tarihli bir belgede, Buharalı Şeyh Şakir Efendi bizzat kendi adına yaptığı talebinde özet olarak şunları söylemektedir:

"Mücavereten (Hz. Peygamber Efendimize komşu olma) bulunduğum Hicaz'dan geçmiş mesele (1853-1856 Kırım Harbi) dolayısıyla cihat için bu tarafa gelmiş idim. Şimdi yine o tarafa gitmek arzusundayım. Medine'de bulunan Kutsal topraklarda gömülü bulunan Nakşi tarikatının değerli hocalarından Muhammed Parsa hz. lerinin harap olmuş olan türbesinin onarılması ve artık yaşlandığım için yanında benim için de bir mezar yapılması dileğimdir. Emir ve ferman padişahımız efendimizindir. El-Hac, Şakir kulunuz. El Hac Şakir dâileri." Dilekçeye olumsuz cevap verilmesi üzerine kısa süre sonra Şeyh Şakir Efendi hazretlerinin Trabzon ve Erzurum'a gitmek üzere yola çıkması üzerine, Dahiliye Nezareti'nden Trabzon Valisi Emin Paşa'ya 29 Muharrem 1279 (27 Temmuz 1862) tarihinde bir mektup yazılarak "İşlerinde kendisine yardımcı olunması ve hürmette kusur edilmemesi" bildirilmiştir. Belgelere göre, Trabzon ve Erzurum'a giden Hacı Şakir Efendi'nin Hangi tarihte Ordu'ya geldiği belli değildir. Ancak, oralarda fazla kalmadan Ordu'ya gelip Osman Paşa Medresesi'nde ait olduğu Nakşibendilik tarikatının yayılmasına öncülük edip talebeler yetiştirdiği muhtemeldir ki, bu durum yerel kaynaklarla da desteklenmektedir. 1293 (1877) yılında vefat etmiştir.(Muzaffer GÜNAY, Ordu ve Yöresi'nde Türk İslam Mirası -Hacıemiroğulları'ndan Cumhuriyet'e, Ordu büyükşehir Belediyesi Kültür yayınları-2022)

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —