Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Abdullah ALTAŞ


ÖRNEK İNSAN

ÖRNEK İNSAN


Birgün peygamberimizin hanımı H.z Aişe      peygamberimize sorar :"Ey Allah'ın Rasülü, İnsanlar neye göre değer kazanır?

Peygamberimiz cevap verir: "Akıllarına göre değer kazanır." Hz. Aişe hayret ederek "Ya Rasulallah insanlar davranışlarına göre değer kazanmazlar mı? der. Bunun üzerine peygamberimiz " Ya Aişe, insanlar akılları miktarınca davranışta bulunurlar. Bunun neticesinde davranışına göre değer kazanırlar" buyurur.

          Peygamberimiz zamanında adamın biri yanında küçük bir çocukla birlikte peygamberimizin yanına gelir. Bu adam çocuktan şikayetçidir.  Adam: "Ey Allah'ın Rasülü bu çocuk benim hurma ağaçlarımı  taşlıyor." der. Peygamberimiz "neden böyle yapıyorsun yavrum" deyince çocuk "acıktığım için yapıyorum"

der.  Bunun üzerine peygamberimiz çocuğa şöyle der: "Ağacı taşlama! Kendiliğinden yere döküleni ye" buyurur.

          Peygamberimiz bu olayda her iki tarafında problemini çözmüştür. Hem hurma ağacının taşlanmasını ve  zarar görmesini engellemiş, hem de çocuğun açlığını gidermesine çözüm getirmiştir. Aynı zamanda toplumsal barışı sağlamada bir örneklik göstermiştir.

 

           " Şüphesiz, sizden Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman ve Allah'ı çok ananlar için Allah'ın Peygamberinde güzel bir örnek vardır. "

                                               (Ahzab Suresi 21. Ayet)

 

          Peygamberlerin özelliklerinden biri de diğer insanların akıllarından fazla akıl sahibi olmalarıdır. Tabiki bu kudret ve nimet diğer insanlara örnek olacağı için Allah tarafından peygamberlere daha   fazla bahşedilmiştir. Elbette bu özellik peygamberimizde de fazlasıyla mevcuttu.

Yukarıda verilen iki örnek bunu göstermektedir.

Peygamberimiz "Rasül" olmakla birlikte aynı zamanda devlet başkanı, müslüman toplumun lideriydi. Müslümanların problemlerini çözer, onlara yol gösterirdi. Peygamberimiz aynı zamanda asker ve ordu komutanıydı. Savaşlara  katılırdı. Peygamberimiz aynı zamanda dünyaya ait konularda ashabına danışan bir siyasetçi ve devlet adamıydı. Peygamberimiz aynı

zamanda bir baba ve aile reisiydi.

          Peygamberimiz yaşadığı süreç içerisinde bu saydığımız konumlarla ilgili müslümanlara örnek bırakacak nice davranışları olmuştur. Örneklik demek uygulanabilirlik demektir. Uygulanamayan  şeyler zaten örnek olarak gösterilemez. Bu örneklik davranışlar hiçbir zaman değerini kaybetmediği gibi, önemi gün geçtikçe daha da artmakta ve hissedilmektedir. Yaşadığımız  şu çağda kendi ülkemizde problemlerin insan nüfusuna paralel olarak arttığı şu günlerde peygamberimizin problemleri çözmede pratik zekasından "ben müslümanım" diyen konumu ne olursa olsun herkes istifade etmelidir.

          Örnek olmak çoğu zaman kaideden faydalıdır.