Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Dr. Öğr. Üy. Deniz DENİZ ÖZTURAN


PANİK ATAK HASTALIK DEĞİL, BELİRTİ…

PANİK ATAK HASTALIK DEĞİL, BELİRTİ…


Pan, mitolojide çobanların Tanrısı ; keçi ayaklı, keçi kuyruklu, keçi sakallı ve keçi boynuzludur. Neşeli ve gürültücü bir tanrıdır. Öyle ki günlerini çalılıklarda, ormanlarda, dağlarda gezinerek; flüt çalarak ve dans ederek geçirmektedir. Aslında iyi niyetli bir Tanrı’dır, kendisinden yardım isteyenlere yardım eder; ancak zaman zaman da insanları korkutmak için şaka yapmaktadır. İnsanlar aniden düşen bir taş, kayaların arasında beliren bir gölge, otlar ve çalılar arasındaki bir hışırtı gibi belirtileri Pan’ın varlığı olarak algılamaya ve ‘panik korkular’ yaşamaya başlamışlardır. Bu bağlamda kelime anlamı olarak panik, ‘Pan ile ilgili’ anlamına gelmektedir.

NEDİR PANİK ATAK?

Panik atak, aniden ortaya çıkan kaygı nöbetleri şeklinde tanımlanabilir. Panik ataklar oluştuğunda, kontrolünüzü kaybettiğinizi, kalp krizi geçirdiğinizi veya ölmekte olduğunuzu, bayılacağınızı düşünebilirsiniz. Belirtileri arasında terleme, titreme, çarpıntı, nefes darlığı, ateş basması, baş dönmesi, mide bulantısı sayılabilir.

Panik atakları çoğu ruhsal hastalığa eşlik edebilir. Örneğin uçak fobisi olan bir kişi uçakta panik atak geçirebilir. Bu ayrı bir hastalık olarak değil, mevcut hastalığın belirtisidir...

PANİK BOZUKLUK NEDİR?

Panik bozukluk bir hastalıktır. Kişide beklenmedik panik atakları olur ve ilk ataktan sonra ya da daha sonraki ataklarla birlikte bir başka atak olacağına dair korku gelişir. Hasta günün büyük bölümünde dikkatini belirtilere odaklar. Atağın yineleyeceğine dair düşüncelerin eşlik ettiği bir kaygı durumu yaşar. Kişiler kaygı ya da huzursuzluk yaratabilecek durumlardan, yerlerden ya da olaylardan uzak durma eğilimindedirler.

Yeniden uçak fobisi olan bir kişiyi ele alırsak, uçak fobisi olan bir kişi uçakta bulunmaktan korkar, uçağın düşmesinden endişe eder. Ancak uçak fobisi olmayan panik bozukluğu olan kişi ise panik atak yaşamaktan, panik ataklarının sonuçlarından endişe duyar.

Eğer panik ataklar yaşıyorsanız, bu atakların altında yatan bir ruhsal hastalığınız olup olmadığının değerlendirilmesi için psikiyatri polikliniğine başvurmanız gerekir. Çünkü panik ataklar hayatınızda işlev kayıplarına neden olabilir.

Son olarak “Panik atak hastasıyım” cümlesi yanlış…”Panik atak belirtileri yaşıyorum” doğru…