Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Murat HEKİM


RAHMET AYI


Dört elle sarıldığımız ve her şeyin üstünde gördüğümüz dünya, varlık aleminin  misafiridir.  Bir türlü doyamadığımız bu dünya, kendisine ait süre doluncaya yani kıyamete  kadar varlığını sürdürecektir. Dolayısıyla biz insanlar da bu dünyada misafiriz.

 İnsanoğlu da kendisine Allah tarafından  takdir edilen sürenin sonuna geldiğinde çok sevdiği bu dünyadan ayrılacaktır. Gelip geçici bir dünyada sınırlı bir süreye sahip olan bizler için her an çok ama çok kıymetlidir.

 Bu kıymeti değerlendirmenin en kestirme yolu, her anımızı fırsat olarak görmekten geçer. Fırsat olarak gördüğümüz her an, değerlendirilmezse boşa gider ve bir daha geri gelmez.

Yüce Rabbimiz insanların hayatına bir dizi özel fırsatlar yerleştirmiştir. Adeta fırsat mevsimi diyebileceğimiz bu zaman dilimlerini kazanca çevirmek gerekir. İşte bu fırsat mevsimlerinden biri de Ramazan ayıdır. Ramazan ayını hakkıyla değerlendirmenin ve kazanca çevirmenin yolu, Ramazan ayını değerli kılan şeyleri iyi anlamaktan geçer.

Dini kaynaklarımızda yer alan bilgilere göre, Ramazan ayını değerli kılan husus Allah’ın kelamı olan, insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı batıldan ayıran Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmeye başlamış olmasıdır.

Ramazan ayında inmeye başlayan kutsal  kitabımız Kur’an-ı Kerim ile bu ayda daha fazla meşgul olmak, mukabelelere katılmak, Kur’an’ın verdiği mesajları anlamaya çalışmak ve bu uğurda çaba sarf etmek bu ayı değerlendirme anlamına gelir.

Ramazan ayı içinde yapılabilecek belki de en kazançlı amel bu olacaktır. Zira Hz. Peygamber (SAV) de Ramazan ayı geldiğinde Kur’an-ı Kerim’i birbirlerine arz etmişlerdir. Bundan dolayıdır ki bir Müslüman, Ramazan ayında özel olarak Kur’an-ı Kerim mesaisi yapmalıdır. Zira en son inen kitap olan Kur’an-ı Kerim, dünya ve Ahiret saadetinin anahtarıdır.

Ramazan ayı geldiğinde rahmet yüklü bulutlar gibi her zamankinden daha cömert olan Hz. Peygamber, bu ayda Müslüman’ın takınması gereken bir vasfa daha fiili olarak işaret buyurmaktadır. Fakirlerin, miskinlerin, borçluların, yolda kalmışların halinden anlamak ve onların dertlerine derman olmaya çalışmak için bir fırsat ayıdır. 

Özetle söylemek gerekirse bizler, Ramazan ayına ayrı bir önem vererek onun rahmetinden istifade etmeliyiz. Ayrıca Müslüman’da bulunması gereken bazı özellikleri sadece Ramazan ayına bırakmadan, yılın bütün aylarına yaymalı ve  söz konusu farkındalığı sürdürmeliyiz. Çünkü İslam, insandan önce karşısındakini ve onun halini gözetmesini ister.