Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Mehmet Ali AYDIN


SEHL BİN ABDULLAH TÜSTERİ’DEN

SEHL BİN ABDULLAH TÜSTERİ’DEN


“Allah Azze ve Celle’den başka yardımcı, Rasulullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem’den başka delil, takvadan başka azık, sabırdan başka amel yoktur. İbadetin en kıymetlisi, nefse uymamaktır. İnsan oğlunu şu iki şey mahvetmiştir: Makam arzusu ve fakirlik korkusu.”

“Allah’ı sevmenin alameti, Kur’an-ı sevmek: Kur’an-ı sevmenin alameti, Peygamberi sevmek; Peygamberi sevmenin alameti ise onun sünnetine uymak; sünnete uymanın alameti ise ahireti sevmektir. Ahireti sevmenin alameti, dünyaya buğz etmektir, dünyaya buğz etmenin alameti ise ondan ancak ahirete kendisini ulaştırmak için lazım olan miktarı almaktır.”

“İnsanların müptela olduğu bela ve musibetlerin en büyüğü; ahiret ve dünya işiyle meşgul olmayıp, boş oturmaktır. Kulun Allah Teala’ya şükretmesi, O’nun kuluna verdiği nimetlerle, O’na isyan etmemesidir. Çünkü kulun bütün uzuvları, Allah Teala’nın kuluna olan lütuf ve nimetleridir.”

“Hakiki imana kavuşmak için dört şey lazımdır; bütün farzları edeple yapmak, helal yemek, görünen ve görünmeyen bütün haramlardan sakınmak ve bu üçüne, ölünceye kadar devam etmeye sabretmek.”

“Kul, her halinde Mevla’sına baş vurmalıdır. En güzel hali, böyle davranması ve kusur yaptığı vakit: “Ya Rab, bunu ört.” Demesidir. Günahtan çıktığı vakit: “Ya Rab, affet.”, tövbe ettiği vakit: “Ya Rab, beni koru” ve nihayet amel ettiği vakit: “Ya Rab, bunu kabul et” deyip her halinde O’na başvurmalıdır.”

“Yolumuzun esası yedi şeydir; Kitab-ı İlahiye sarılmak, Hz Peygamber Salllahü Aleyhi ve Sellem’e uymak, helal lokma yemek, başkalarına eziyet vermemek, günahlardan kaçınmak, tövbe etmek ve vazifelerini yerine getirmek.”

“Sadık fakir, kimseden bir şey istemeyen, beklemeyen, verilirse reddetmeyen, biriktirip bekletmeyendir. Sadık fakirin (dervişin) kollayacağı üç edebi vardır; muhtaç olunca istememek, verilince geri çevirmemek ve alınca da aldığını başka zamana ertelememek.”

“Allah Teala’nın, insanlara şu şekilde hitap etmediği hiçbir gün yoktur: “Kulum! Hiç insaflı davranmıyorsun. Ben seni anıyorum ama sen beni unutuyorsun. Seni kendime davet ediyorum fakat sen, başkalarının dergahına gidiyorsun. Ben dertleri ve belaları senden uzaklaştırıyorum, lakin günah üzerinde ısrar ediyorsun. Ey Âdemoğlu! Yarın Kıyamette huzuruma gelince mazeret olarak ne söyleyeceksin?”

“Adamın biri gelerek: “Evime hırsız girdi ve yiyeceğimi götürdü” deyince: “Allah’a şükret. Ya şeytan kalbine girip imanını çalsa ne yapardın?” diye mukabelede bulundu.”

“İnsanda şu iki vasfın biri bulunmadıkça, bu işin hakikatine ulaşamaz; insanları tamamen gözünden düşürüp, dünyada yaratanından başka hiçbir şey görmemek ve Allah Teala’dan başka kimsenin kendisine kar ve zarar getiremeyeceğini bilmek; kendi benliğinden tamamen geçerek, insanların kendisini şu veya bu şekilde gördüğüne aldırış etmemek.”

20 NİSAN 2021

Mehmet Ali AYDIN