Bugünki! konumuz selam üzerine olacaktır.
Peki! Selam ne demektir ?
Esselâmu-aleykümün
السلامعليكم
İslamiyet'te, Müslümanların birbirlerini Allah'ın (CC) adıyla selamlamaları esastır. İki kişi birbirleriyle karşılaştıklarında ilk gören veya davranan, hem iletişim hem de dua niyetiyle.. "Esselamünaleyküm. Diye selam verir. “Allah’ın selâmı esenliği rahmeti ve bereketi üzerinize olsun, Allah sizleri her türlü kaza ve belâdan korusun der. “Esselâmün-aleyküm. veya Selâmün aleyküm şeklinde verilir.
Buna karşılık olarakta
و عليكم السلام
“Ve aleykümselam.
Demek ise! Bu güzel kelam ve temennileriniz için çok teşekkür ediyorum,Allah'ın selamı, rahmeti bereketi esenliği sizlerinde üzerine olsun kardeşim demektir.
Aynı zamanda Rabbim sizi her türlü kaza ve beladan korusun diye karşılıklı duada bulunmaktadır.
Müslümanın Müslümana dua etmesi farzdır, selam alıp vermekte bunlardan bir tanesidir
Kur’an’da İbrahim Suresi 41. ayetinde inananların birbirlerine dua etmeleri emredilmiştir. Peki nasıl dua edeceğiz Kur’andan öğrenelim: "Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü'minîne yevme yekumü'l hisâb."Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü'minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde)bizleri bağışla..
Müslümanlar arasında selamlaşma kardeşinin halini ve hatırını sormak İslâmın emridir.
İslâm dini müslümanları kardeş ilan etmiştir. Kardeşler arasındaki birlik, beraberlik, kardeşlik bağını sağlamak ve karşılıklı kaynaşmayı sağlamak için aralarında selamlaşmayı öne çıkarmıştır. İslamiyet'te selam vermek sünnet, almak ise farzdır.
O peygamber ki! Sadece bir kavme gönderilen vede saadece Acemin Arab’ın peygamberi değildir, cenabı Hak Kur’anı Kerim Enbiya suresinin 107.ayetinde; ”Yâ Muhammed, rahmetimizin ve merhametimizin gereği, biz seni kesinlikle bütün âlemlerin,insanların ve cinlerin, varlıkların tamamının hayrına, haklarının korunması için özgürce sorumluluklarını yerine getirmek üzere, rahmet peygamberi olarak görevlendirip gönderdik.
Sevgili kardeşlerim artık şu iyi bilinmelidir; Bizler ahir zaman peygamberi Hazreti Muhammed Mustafa’nın ümmetleriyiz, o peygamber Arap olmasına Araptır, getirdiği Kuran Arapça’dır.
Getirdiği dinin dili Arapça’dır, ibadet şekli Arapça’dır hangi millete, soya, sopa, ırka ait olursanız olun! O alemlere gönderilen Peygamber ki! "aranızda selamı yayınız" hadisiyle selamlaşmanın önemini vurgulamıştır.
Kuran'ı Kerim'de de 40 yerde "selam" sözcüğü geçiyor. Nisa suresinin 4. ayetinde " Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı ile karşılık verin” buyruluyor. Peygamber Efendimiz de "Amellerin en hayırlısı yemen, yedirmen, tanıdığın tanımadığın herkese selam vermendir" diyerek selamlaşmanın önemini vurgulamıştır. Aynı zamanda selam vermenin, almanın sevap kazandıracağını, cennete girmeyi vesile kılacağını müjdelemiştir.
İslam dini selam almayı farz olarak kabul etmiştir.
Tevazu dini olduğu için selamı alan kişinin daha güzel şekilde karşılık vermesini tavsiye ediyor. Bu nedenle, selamı alan kişi, "ve aleyküm selam", "ve aleyna aleyküm selam", "aleyküm selam, rahmetullahi ve bereketuh" gibi karşılık verebiliyor.
Esselâmün-aleyküm kelamının yerini Dünyanın 57 Müslüman ülkesinin kendine has konuştuğu dili kelime ve sözcüğü asla ve asla dolduramaz, günaydın demekle gün ağarmaz, tünaydın demekle, iyi öğleden sonraları ve akşamın karanlığında aydınlanmaz.
Değerli dostlarım; Demek ki! İslam dinini yaşayanların İslamla müşerref olanların demek ki! Selamı da kelamı da birbirine karşı olan temennisi de ne kadar güzel bir şekliyle duadan ibarettir
O peygambere gönderilen Arapça metin Kur’anı Kerim ne güzel bir kitaptır, o bizim kitabımız değil mi Arapların kitabı mı? Son gelen islâm dini Arapların mı? Peki biz hangi dine mensubuz o zaman?
Allah Resûl’ü Vurgular ki!” Ne Ecem’in Arap’tan, ne de Arab’ın Acem’den üstünlüğü yoktur.
Tarihte Türk ırkının kökü Nuh (AS) oğlu Hz Yesef’e dayandığınıdan bilelim.
Değerli dostlar; Kardeşin kardeşe selam alıp vermekle ne güzel bir temenni ve dua ediliş şeklidir: Esselâmü-aleyküm, Yüce Allah’ımızın selamı, rahmeti, bereketi, esenliği hepinizin ve hepimizin üzerinize olsun, hastalarınıza şifa, kazancınız bereketli, sağlık sıhhat içersinde nice huzurlu mutlu bir yuvanız olsun.