Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Levent AKTAŞ


SEVGİLİLER GÜNÜ MÜ?

SEVGİLİLER GÜNÜ MÜ?


Dün 14 Şubat Sevgiler gününü tüm ülke ve dünya olarak kutlamış bulunmaktayız. Kutladık dediysem!...

Sevgililer Günü, her yılın 14 Şubat günü birçok ülkede kutlanan özel bir gündür. Kökeni, Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan bu gün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" (İngilizce: St. Valentine's Day) olarak bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.

Günümüzde, bazı toplumlarda sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir. Tahminlere göre 14 Şubat günü, tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderilmektedir. Bunun yanı sıra hediye alımlarından kaynaklı piyasada satışlar artmaktadır.

Sevgililer günündeki en yaygın uygulama eşe ya da sevgiliye verilen karttır. Bu kartlara sevgi mesajları, aşk şiirleri vs. yazılır.

Sevgililer gününde hemen herkes sevgililerine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler verir. Bu hediyelerin başında çiçekler ve çikolata gelir.

Çiftler, Sevgililer Günü'nün gecesinin de özel olması için çaba gösterirler.

Bunların yanı sıra, Sevgililer Günü çok sayıda evlenme teklifinin de gerçekleştiği bir gündür.

Gelelim asıl konumuza…

İnsan sevdiğini, eşini tek bir gün hatırlar mı?

Sevdiğiniz kişiye istediği ya da sevdiği hediyeyi tek bir güne sığdırarak sadece bugüne özel verir mi? Ya da söylemek istediklerini, O’na olan sevgisini sadece bu güne özel bir kart göndererek, Sevgililer günün de mi söyler?

Ben özellikle Sevgililer günü, anneler günü, babalar günü gibi sadece sevdiklerimizi hatırlatabilecek günleri sevmiyorum. Çünkü insan anasını babasını ve sevdiği insanı sadece bir gün mü hatırlar?

Bence insanoğlu sevdiği her kim olursa olsun, o hayatta yaşarken O’na olan sevgisi her gün göstermeli, her gün söylemeli, dile getirmeli ve bunu karşı tarafa ifade edebilmeyi bilmelidir. Yoksa toprak olduktan sonra hatırlasan ne olur, hatırlamasan ne olur! Çünkü toprak aldığını geri vermiyor…