Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Mehmet Ali AYDIN


SİZ EN ÇOK KİMİ SEVİYORSUNUZ?

SİZ EN ÇOK KİMİ SEVİYORSUNUZ?


"Kişi sevdiği ile beraberdir" (Hadisi Şerif)

"De i: Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, aşiretiniz, kazandığınız mallar, fesada uğramasından korktuğunuz bir ticaret ve beğendiğiniz meskenler size Allah'tan, Peygamberinden ve onun yolunda cihattan daha sevgili ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyin! Allah fasık topluluğu doğru yola erdirmez." (Tevbe Suresi 24. Ayet)

Yukarıda meallerini paylaştığım Ayet ve Hadis bizim için yani Müslüman biri için aslında yol haritası mesabesindedir.

Peygamberimiz gayet açık ve net söylemiş: "Kişi sevdiği ile beraberdir". Kimleri seviyoruz, kalbimizde en çok kimler neler yer alıyor şöyle bir röntgenini çekmeye ne dersiniz?

Geçen sosyal medyada başörtülü (!) bir hanımefendi yaşadığı ülkeden sıkılmış ve artık burada (Türkiye) yaşamak istemediğini beyanla; Avrupa'da üç ay çalışınca ev, araba alabileceğini, bolluk ve refah içinde yaşayabileceğini haykırıyordu. Ülkesini beğenmiyor ve bizim baş düşmanımız Avrupa'yı hayal ediyordu.

Demek ki hayali kısa zamanda çok kazanmak ve dünyevi arzularına kavuşmak. Halbuki ben çok yakından tanıyorum pek çok akraba ve yakınımız var yurtdışıda yaşıyorlar ve çoğu da başta Almanya olmak üzere çeşitli AB ülkelerinde çalışıyorlar ve onların anlattıkları zar zor geçindikleri, tatile gelebilmek için bile kredi çektiklerini söylüyorlar.

Bir Müslümanın hayali gavur ülkesinde yaşamak olmamalıdır. Dünya menfaatleri uğruna inandığı değerlerden taviz vermemelidir.

Bu basit ve küçük bir örnek ve daha niceleri var ki saymakla bitmez.

Biz önce sevdiklerimizin ilk sırasına kimleri ve neleri koyduğumuz bir bakmamız gerekir. Öyle ağzımızdan çıkanla kalbimizdeki bir birini yalanlayacak şekilde olmayacak biçimde cevap vermemiz gereken bir durum. Hangimiz bu soruya "Ben Allah ve Resulünü sevdiklerimin ilk sırasına koyuyorum ve diğerlerini de onların rızası istikametinde seviyorum" diyebilir. Buyurun bütün samimiyetimizle cevap verelim.

Ben şahsım adına bu soruya tam anlamıyla samimi ve içten cevap veremiyorum. Güya da inançlarımın ereğini yapmaya çalışan biriyim.

Günlük hayatımıza bakalım, araba, ev, arsa, mal ve mülk edinmek için bankalardan faizle kredi alanlarımız, kul hakkı yiyenlerimizi mi istersiniz. Zevk ve safa sürmek için israf derecesinde harcayan ama zekat, sadaka, infak nedir haberi olmayanlarımız mı istersiniz. Her türlü şiddeti kendinde hak görüp, eşine, çocuğuna, komşusuna her türlü zulmü reva görenleri mi istersiniz. Daha neler neler isterseniz hepsi biz de ama cenneti de kimseye bırakmayan bizleriz.

Namussuzluk, ahlaksızlık insanın aklına gelmeyen her türlü melaneti işleyenler bizde, Allah'ın yasakladığı her melaneti karıştırıp sonra da "Allah ve resulünü her şeyden çok seviyorum" diyebilecek yüzümüz var mı?