Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Levent AKTAŞ


SU HAYATTIR, DEĞERİNİ BİLELİM!

SU HAYATTIR, DEĞERİNİ BİLELİM!


Metabolizmamızın %70ine yakını sudan oluşuyor. Tüm sistemlerimizin en iyi şekilde çalışması için su, büyük bir önem arz ediyor. 22 Mart Dünyada yaşamımızın olmazsa olmazımız suyun günü ilan edildi. Peki 22 Mart Dünya Su Günü nedir?

www.dunyasugunu.org'da yer alan bilgilere göre; 22 Mart tarihi, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ilan edildiğinden bu yana Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır.

Teklif ilk kez, 1992’de Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansında (UNCED) gündeme getirildi. 1993ten itibaren katılım her yıl katlanarak arttı; halk, desteklerini göstermek amacıyla gün boyu muslukları açmamaya teşvik edildi. Dünya Su Günü Facebook’ta da çok rağbet gördü.

Ayrıca ülkemizde ve dünyada gün geçtikçe suyun azaldığının işaretleri her geçen gün daha da artmakta ve bununla ilgili ülkeler önlem almaya çalışmaktadırlar. Küresel ısınma, yaz ve kış mevsiminin zamanında iklim şartlarına göre olmaması, yağmurun ve kar yağışının az olması suya olan ihtiyacımızı karşılamamaya başladı. Bu nedenle her ülke kendi başının ve özellikle toplum olarak bireylerin bu konuda bilinçlenmesi gerekmektedir.

Su tasarrufu için Prof. Dr. Aziz Akgül, günlük hayatta alınabilecek önlemler ile su israfının önemli ölçüde azaltılabileceğini söyledi. Akgül, söz konusu önlemleri şöyle sıraladı:

-Su israfını önlemek için 3-7-10 kuralını uygulayın. Musluğu açıp 3 saniye ellerinizi ıslatıp kapatın. Ellerinizi sabunladıktan sonra musluğu tekrar açıp 7 saniye durulayın. Musluğun 10 saniye açık kalmasıyla yüzde 50 su tasarrufu elde edebilirsiniz.

-Sebze ve meyveleri akan suyun altında yıkamak yerine su dolu kapta bir süre bekletin. Bu su ile çiçekleri sulayın.

-Kirlileri bulaşık makinesine koymadan önce dakikalarca sudan geçirmeyin. Bulaşıklarınızı elde yıkamayın. Bulaşık ve çamaşır makinesini tamamen dolduktan sonra çalıştırın.

-İdeal duş süresini 10 dakikayı geçmeyecek şekilde ayarlayın.

-Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken musluğu boşa akıtmayın.

-Düşük akımlı veya sensörlü musluk başlığı kullanın.
 
-Bahçeniz için sulama aparatları tercih edin. Bu sayede daha az miktarda su kullanırsınız.

-Su kaçağı veya sızıntılara karşı tuvaletleri ve muslukları kontrol edin.

Suyun israfını önlemek için bunları yapmak yeterli ama bizler elimizden gelenin en iyisini yaparak suyumuza sahip çıkmalıyız. Şu anda Afrika ülkeleri nasıl susuzluk yaşıyorsa, o şekilde bizim de başımıza gelebilir düşüncesiyle hareket etmeliyiz.

Düşünsenize, yaşadığınız şehirde ya kentte 2 saat sular kesilse ne duruma düşüyoruz? İnsanlar koşa koşa marketlere su almaya gidiyor. Evde bulaşık, çamaşır, temizlik, yeme, içme her şekilde kullandığımız suyun yokluğunu Rabbim hiç kimseye yaşatmasın. Öyleyse, bırakın suların boşa akmasını, lütfen geleceğimiz ve geleceğimizi çocuklarımıza bıraktığımız bu dünya için suyumuzu idareli kullanalım.