Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Hüsnü YÜCEL


T MODELİ (TÜRKİYE MODELİ)   

T MODELİ (TÜRKİYE MODELİ)   


Son günlerde ülkemizin uluslaarası düzeydeki başarısı ile “T MODELİ”,  yani  “Türkiye modeli” çok konuşulmaya başlandı. Hemen daha geçen hafta okuduğum Tarkan Deniz’in “Söz Uçar Yazı Kalır” kitabı aklıma  geldi. Tarkan Deniz Ordu’muzun yetiştirdiği yazarlardan birisi. Yakın bir süre önce bir vesile ile Ordu’ya gelmiş ve yeni yazdığı bu kitabını imzalayarak bana hediye etmişti. Ben de kendilerine amatör bir deneme eserim olan “Dün anılarda kaldı” kitabımı imzalı olarak hediye etmiştim. Hatta Tarkan Deniz’in geçen hafta ikinci bir eseri daha  yayınlandı. “Uluslararası Bir Sorun olarak Deniz Haydutluğu: Somali Örneği” adlı eserinin de internetten siparişini verdim.

T MODELİ gündemde konuşulmaya başlayınca Tarkan Deniz’in eserini tekrar elime alıp bu yazısını okumaya başlayınca, yazarın bu konu ile ilgili ilk kez kaleme aldığı yazısını gördüm. Yazar  7 Mart 2012 de Türkiye’nin “ T” si anlamında “ T Modeli ( Türkiye Modeli) yazısını Bahçeşehir Üniversitesi’nde Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler üzerine yüksek lisans eğitimi sırasında kaleme almış. Yazının önemli bölümlerini sizler ile paylaşmak istiyorum. Türkiye son yıllarda uluslararası arenadaki başarısı ile dışarıdan nasıl gözüküyor? Yazarın kaleminden: “19 Nisan 2012’de The Marmara Hotel’de Katıldığım , Finpro, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu DEİK) ve Finlandiya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen forumda Finlandiya Başkanı Jurki Katain ülkemiz hakkındaki öngörüleri aynen şöyle: “Türkiye dünyanın hem bu kısmında, hem de Kuzey Afrika’da Ortadoğu’da gerçekten yeri doldurulamaz bir konuma sahip. İslam ülkelerinin demokratik açıdan ilerlemesi ve yönetilmesi açısından , Türkiye diğer islam ülkelerine çok iyi bir örnek. Burada gerçekten çok güçlü bir pozisyondan bahsediyoruz. Türkiye’nin gücü, yalnızca Türkiye için değil, aynı zamanda, diğer ülkeler içinde çok büyük bir güç anlamına geliyor. Türkiye’nin gücü AB için, AB ülkeleri için ve aynı zamanda diğer ülkeler için de çok büyük bir öneme sahip. Çünkü Türkiye gerçekten de çok katkıda bulunan bir ülke. Kaynaklarınız ile büyük bir katkı sağlıyorsunuz. Barış ve istikrar anlamında tüm dünyaya büyük bir katkı sağlıyorsunuz. O nedenle bu katkılarınız açısından sizlere büyük bir şükran borçluyuz. Yalnız Avrupa için değil, aynı zamanda gelişmekte olan alan için , hatta son zamanlarda krizden muzdarip olan ülkeler için de çok iyi bir örnek”

Evet bu tespitleri Finlandiya Başbakanı ta 2012 yılında yapmış. Sadece Finlandiya Başbakanını değil, bu yazının devamında bir çok yabancı devlet adamlarının aynı doğrultuda yazılarına yer verilmiş. Ama ben köşe yazılarımı prensip olarak fazla uzun tutmamaya çalışıyorum.

Yazarımız Tarkan Deniz'de aynı tarihlerde bu konuşmalardan istifade ederek T MODELİ ( TÜRKİYE MODELİ) ni yazmış. Ufuk, Vizyon, birikim ve bunlara yazarlık da eklenince okuduğum “Söz Uçar Yazı Kalır” kitabını tekrar tekrar okumam gerekekecek galiba.

Herkese tavsiye ediyorum.