Bugün, 23 Ekim 2024 Çarşamba

Kadem AKTAŞ


TARİHİN AKIŞI DEĞİŞTİ!

TARİHİN AKIŞI DEĞİŞTİ!


 

İstanbul'un Fethi, Kostantiniyye'nin Fethi veya Konstantinopolis'in Düşüşü, 6 Nisan 1453 - 29 Mayıs 1453 tarihleri arasında, 53 gün süren yoğun bir kuşatmanın sonucunda Osmanlı Devleti padişahı II. Mehmed komutasındaki Osmanlı ordusunun Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmesidir.

Olayın sonucunda; 1123 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu yıkılmış ve Osmanlı Devleti, bir imparatorluk hâline gelmiştir. Bu fetih, bazı tarihçiler tarafından Orta Çağ'ı sona erdirip Yeni Çağ'ı başlatan olay olarak kabul edilir.

2024 yılı, İstanbul'un fethinin 1453 yılında gerçekleştiği göz önüne alındığında, fethin 571. yılıdır.

İstanbul’un Fethi için Hz. Peygamber Efendimiz (S.A.V) “İstanbul mutlaka fethedilecektir; Onu fetheden komutan ne güzel komutan, Onu fetheden ordu ne güzel ordudur.” Hadis-i Şerifi ile önemsemiş, müjdelemiş ve övmüştür. 

İstanbul’un fethi ile tarihin akışının değiştiği, bir çağın kapanıp bir çağın açıldığı, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan ve Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının başkenti olan İstanbul, insanlığın ortak medeniyet mirasında çok özel bir yere sahiptir. 

2500 yıldır tarih sahnesinde bulunan bir millet olarak pek çok devletler kurduk, devletler yaşattık. Nice ülkeler, şehirler, beldeler fethettik. Ancak, bunlardan biri var ki tarihimizin en önemli yüz akı, en büyük şeref levhasıdır. İşte bu 1453 İstanbul’un fethidir. Fethin amacı, kırıp, yıkmak değildir; aksine yapmak, düzeltmektir. 1453 İstanbul’un fethinin 571.yıldönümünü bütün İslam alemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyor, İstanbul’un fethinin mimarı, büyük devlet adamı Fatih Sultan Mehmed’i, vatan uğrunda canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle yad ediyor, saygılarımızı sunuyoruz…

Bir sonra ki yazımda görüşmek dileğiyle… Hoşçakalın…